In Hiding in Plain Sight zoeken we op Netflix films, series of documentaires die meer aandacht verdienen dan ze krijgen. En dat doen we op alfabetische volgorde. Deze week zijn we bij de N van Nailed It!

‘Today on Nailed It, we’re diving deep into the vast ocean of potential failure.’

Realityshows draaien om falen. Natuurlijk kijken we wel naar The Voice omdat we geïnteresseerd zijn in muziek en naar MasterChef omdat we van koken houden, maar de spanning van een realityshow — en dan vooral de talentenjacht — zit hem in het imminente falen van de deelnemers. Gaat het piepjonge zangtalent de jury overtuigen of doen de zenuwen haar de das om? Bezwijkt de hobbykok onder het gebrul van chef Ramsey of krijgt hij het voor elkaar binnen de tijd z’n ravioli te vullen? We kijken met angst en beven toe en als het goed afloopt, juichen we. We weten tenslotte allemaal hoe het is om onder druk te staan.

Dat is natuurlijk precies de reden waarom we vaak ook juichen als het fóut gaat. Leedvermaak is lekker en na een dag lang zwoegen op je werk is het ook wel prettig om eens iemand anders te zien lijden. De meeste realityshows zijn om dit gegeven heen gebouwd. Ramsey is een briljante kok maar hij is een tv-persoonlijkheid omdat ie de kunst van het verbaal fileren tot in de puntjes beheerst. De auditie-fase van Idols is een langgerekte slachtpartij waarin de talentloze deelnemers die naïef en/of dapper genoeg zijn om hun nek uit te steken genadeloos worden afgemaakt.

Nailed It! neemt deze inherente wreedheid op de hak door het falen van de deelnemers compleet onvermijdelijk te maken en het vervolgens liefdevol te omarmen. In iedere aflevering wordt een drietal kandidaten uitgedaagd om de meeste fantastische taarten en cakes na te maken en dit zó goed te doen dat ze uit volle borst ‘nailed it!’ kunnen roepen als de timer gaat. De twist: de creaties die moeten worden nagemaakt zijn zo uitgebreid en fantastisch, dat de deelnemers geen enkele kans maken het voorbeeld ook maar te benaderen. Een greep uit het aanbod: er is een shark attack-cake (compleet met marsepeinen slachtoffer), gebak in de vorm van sushi en een enorme, gelaagde taart in de vorm van een tropisch eiland. Inclusief uitbarstende vulkaan. De deelnemers zijn allemaal stuntelende amateurs. Sommigen weten niet hoe een magnetron werkt. Vaak is er drank in het spel (die wodka was eigenlijk voor de cake pops, maar ja…).

En dus ziet de haaiencake van de voormalig politieagent er uit als een aangespoelde drenkeling. De sprookjeskasteel-taart die de Southern grootmoeder heeft nagemaakt, lijkt te zijn weggekropen uit David Cronenbergs nachtmerries. En daar wordt smakelijk om gelachen door de jury. Die jury bestaat uit presentatrice Nicole Beyer, opper-banketbakker Jaques ‘Cousteau’ Torres en iedere aflevering een ander gast-jurylid. De luidruchtige Beyer en de bescheiden maar vakkundige Fransman Torres hebben een bizarre maar hilarische chemie en dat betaalt zich uit bij het beoordelen van de creaties. De misbaksels worden met vilein genoegen maar ook met veel liefde afgebrand, want je maakt tenslotte niet elke dag een dinosaurus van deeg. En hoe treurig ze ook ogen, de eindresultaten blijken vaak best lekker te smaken.

En vaak ook niet. Maar dat geeft helemaal niets, want Nailed It! heeft een boodschap: als je het verschil tussen poedersuiker en kristalsuiker niet weet maar je toch een poging doet om een koekje te bakken in de vorm van je eigen gezicht, dan kun je met opgeheven hoofd door het leven. Nailed It! viert het fouten maken in plaats van het uit te buiten en is daarmee niet alleen een verfrissende tegenhanger van het merendeel van de realityshows, maar ook een zeer welkome reminder dat je ‘m niet altijd hoeft te nailen in het leven.

Ramon Boers