Het mysterie van die laatste zomer

 

Antoine is 40 jaar als zijn vrouw hem verlaat, de relatie met zijn twee dochters moeizaam verloopt en hij in zijn carrière niet vindt wat hij zoekt. Het is op dat moment dat hij besluit om zich te verdiepen in de mysterieuze dood van zijn moeder, die zo’n 30 jaar geleden heeft plaatsgevonden. Herinneringen heeft hij nauwelijks nog, hij was immers 10 jaar, maar dat zijn vader destijds het onderwerp als taboe verklaarde heeft bij Antoine ervoor gezorgd dat hij het nooit heeft kunnen loslaten. Zijn zus, Agathe, steunt hem maar is tevens bang voor de gevolgen. Agathe was 5 jaar toen hun moeder overleed en heeft daardoor de tweede vrouw van hun vader altijd als moederfiguur gezien. In deze complexiteit aan emoties, waarden en normen zoekt Antoine naar antwoorden om zijn rouwproces af te kunnen sluiten.

Boomerang (in het Nederlands bestempeld als Die Laatste Zomer) is geregisseerd door François Favrat die zijn scenario baseerde op het boek van Tatiana de Rosnay. Voor Favrat is dit zijn tweede speelfilm (Le Role de sa Vie was zijn debuut) en de Rosnay is bij het grote publiek vooral bekend van haar boek Haar Naam Was Sarah. Een schrijfster die weet hoe ze mooie verhalen moet vertellen en een regisseur die nog niet verpest is door roem en rijkdom, het bleek de perfecte combinatie te zijn want Boomerang is prachtig!

 

 

 

 

 

 

 

De opbouw is subtiel, als kijker wordt je langzaam steeds verder in de paranoïde wereld van Antoine getrokken. Was het nou wel of niet zelfmoord, weet schoonmoeder meer dan dat zij zegt en was vader de dader, of toch niet? Door het rustige camerawerk wordt er geen aandacht weggenomen van de acteurs die zo diep in hun rollen zijn gekropen dat het bijna realiteit wordt. Je voelt en proeft de frustratie van zowel Antoine als Agathe. Beide smachten naar erkenning, liefde en acceptatie maar beide op een zo eigen manier dat de ander hen niet kan helpen.

Het geheel wordt nog eens ondersteund door de mooie muziek van Éric Neveux die mij zelfs tot het einde van de aftiteling wist te verleiden met een prachtig nummer van Kodaline. Met stip mijn favoriete film van dit jaar (tot nu toe), benieuwd of dat nog getroefd wordt.

Boomerang draait vanaf 22 oktober in de Nederlandse bioscopen.

Vind ons: