In Must-See Series vertellen Cine redacteuren waarom je een serie ab-so-luut moet kijken. Hedwig van Driel tipt de komedie The Good Place van Michael Shur.

Een niet-zo-goede vrouw belandt na haar dood per ongeluk in de hemel. Het klinkt als een sitcom-premisse. Dat is het ook: het is de premisse van The Good Place, met Kristen Bell as de hemelse verstekeling. Maar maker Michael Shur heeft meer in petto.

Het is niet voor niets dat The Good Place een personage heeft dat Michael heet, gespeeld door sitcomveteraan Ted Danson (Cheers). Hij is de architect van de buurt in “the good place” waar de serie plaatsvindt. Zo is die andere Michael, Shur, de architect is van de serie. Vrijwel alle elementen van een sitcom zijn aanwezig. Elke keer dezelfde mensen op dezelfde plek, waarbij de situatie zorgt voor de komedie.

Tegelijkertijd is er ook een groot verschil. De meeste sitcoms drijven namelijk op status quo. Oh, er begint af en toe een relatie, of er komt een nieuw personage bij. Maar de situatie blijft grotendeels hetzelfde. The Good Place doet alsof het zo’n sitcom is. De hemel lijkt ook perfect gekozen om te zorgen voor stabiliteit – maar stiekem drijft het op verandering. De aanwezigheid van Eleanor (Bell) zet alles op losse poten. En die poten schopt Shur vervolgens vrolijk onder zijn creatie uit.

Het zorgt ervoor dat The Good Place niet alleen een van de grappigste series is van het moment, met een cast vol fantastische personages, maar ook een van de series die het meest weet te verrassen. We zijn nu halverwege het tweede seizoen (voor de tweede helft moeten we helaas tot half januari wachten) maar na elke aflevering vraag je je nog steeds af hoe ze nu in hemelsnaam verder moeten.

Het mooie is vooral dat The Good Place ijzersterk aantoont dat komedie en diepgang prima samen kunnen gaan. Het hoeft niet altijd zo serieus, zo (letterlijk en figuurlijk) duister, zo deprimerend. Eleanor krijgt van Chidi (William Jackson Harper) filosofielessen, om haar te leren om een goed mens te zijn. En The Good Place durft de ethische kwesties echt te verkennen: met humor, maar oprecht. Het resultaat is een serie die je zonder naïviteit toch weer hoop geeft voor de menselijkheid – en daarmee komt het in deze tijd als geroepen.

Momenteel zijn alle afleveringen van The Good Place te zien op Netflix.