Must-See: Rick & Morty

 

In Must-See Series vertellen Cine-Redacteurs waarom je een serie ab-so-luut moet kijken. Luuk van Huët tipt de animatieserie Rick & Morty van Dan Harmon en Justin Roiland.

Rick & Morty begon als een komische schtick van de voice-over acteur Justin Roiland, die op feestjes een parodie op Doc en Marty uit Back to the Future op pleegde te voeren, waarbij hij zowel de stemmen van Doc als Marty deed. Uiteindelijk werkte hij het concept uit tot een van de pot gerukt animatiefilmpje getiteld The Real Animated Adventures of Doc and Mharti. 

https://www.youtube.com/watch?v=Bfsg_eor5TM

In samenwerking met showrunner Dan Harmon, die zijn wonden aan het likken was na zijn ontslag van de show Community, werkten de twee het concept verder uit tot een geanimeerde TV-serie. Rick is een nihilistische, alcoholistische mad scientist die na een lange afwezigheid is teruggekeerd in het leven van zijn dochter Beth, haar sullige echtgenoot Jerry en hun kinderen: tienerdochter Summer en haar ogenschijnlijk niet bijster snuggere broertje Morty. Rick neemt Morty onder zijn hoede als sidekick op moreel twijfelachtige avonturen door het tijd/ruimte continuüm, waarbij parallelle universums een sleutelrol spelen.

Als Rick bijvoorbeeld door onvoorzichtig genetisch broddelwerk de bevolking van de hele aarde muteert tot gedeformeerde freaks, oftewel “Cronenbergs”, reist hij met Morty gewoon naar een parallel universum waar ze de plek innemen van een Rick en Morty die net zijn omgekomen in een mislukt experiment. Het nihilisme van Rick is een logisch gevolg van zijn vrijwel onbeperkte intelligentie en vernuft en de perceptie en realisatie van de futiliteit van het bestaan in een oneindig universum dat slechts één universum is in een oneindige hoeveelheid universums.

Wat Rick & Morty zo fascinerend maakt, naast de uitgekiende verhaallijnen en bij vlagen briljante vondsten, is het intertekstuele spel dat de serie speelt met de kijker. Het concept van de serie is de parodie op Back to the Future meets Dr. Who, maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld Family Guy worden de verwijzingen naar andere series, films en cultuuruitingen op vernuftige wijze verweven met de verhaallijnen van de serie en vormen vaak een integraal onderdeel van het plot.

In het derde seizoen neemt de karakterontwikkeling van de personages een centrale rol in, waardoor de serie wint aan nuances en gelaagdheid; bloed en ingewanden vliegen nog steeds in het rond en de humor laveert nog steeds net zo behendig tussen nerdy subtiel en volledig ongepast, maar de serie wordt steeds beter in het tonen van een diepere, verrassend emotioneel volwassen laag.

Momenteel zijn alle seizoenen van Rick & Morty te zien op Netflix.

Vind ons: