Misschien niet de meest voor de hand liggende film in de maand die om complotten draait, Maar Mulholland Drive past wel degelijk heel erg goed binnen dat thema. Niet alleen is er het complot van de hoofdpersoon om de top van Hollywood binnen te komen – eigenlijk is de hele film een complot van regisseur David Lynch om de kijker in verwarring te brengen, van zijn stuk te brengen of zelfs compleet door te laten draaien om de film te begrijpen.

De titel op de filmposter is overigens Mulholland Dr., wat volgens sommigen voor Mulholland Dream staat – en niet voor Mulholland Drive, hoewel de film om die straat draait. We houden het dus maar op laatstgenoemde. Mulholland Drive is echter voor een groot deel een droom, waarmee de alternatieve (of juiste? Dat bedoel ik met doordraaien….) titel ook logisch is.

Het verhaal begint met een auto ongeluk, waarbij een brunette wonderwel ontsnapt. Ze kruipt weg van het wrak en kijkt vanuit de heuvels van Hollywood uit over de kleurrijke lampjes van LA. De sfeer is gezet. De vrouw (haar identiteit is voor de kijker niet duidelijk, en dat is belangrijk, dus ik houd het bij ‘de vrouw’) zoekt uiteindelijk beschutting in een leegstaand huis. Tot er een blondine verschijnt. Zij trekt vanuit een klein dorpje in het huis van haar tante om ergens in L.A een eerste auditie te doen die haar acteercarrière moet gaan lanceren. Maar of het zover komt is natuurlijk de vraag, zoals met 99% van de dorpse meisjes die in Hollywood aan komen.

mulholland drive

Over het plot van Mulholland Drive valt onmogelijk door te gaan zonder spoilers op papier te zetten, en dat ga ik dus ook zeker niet doen. Omdat de film het verdient om met een blanco geest in te gaan. De film is niet gemakkelijk te behappen. Sterker nog, de meeste mensen hebben meerdere kijkbeurten nodig om de puzzelstukjes in elkaar te passen – en zelfs dan zijn er nog bepaalde dingen die met een groot vraagteken erachter blijven staan.

[AdSense-A]

Lynch heeft in de jaren na het verschijnen van de film zelfs bepaalde clues gepubliceerd die het ons iets makkelijker moeten maken om te begrijpen wat hij bedoeld heeft met bepaalde scenes. Maar zelfs dan is er veel open voor eigen invulling. Is dat erg? Nee. Het is misschien wel hét kenmerk van een film die als kunstwerk is gemaakt, en niet als entertainment waar we de personages in de film naar zien streven.

Mulholland Drive is een grote neo-noir droomsequence waar ieder voor zich bepaalde dingen in zal herkennen. Of die je zelfs tot wanhoop zou kunnen drijven.

BBC plaatste de film recentelijk helemaal bovenaan de lijst van beste films ooit gemaakt. Zover wil ik niet gaan. Maar ik vind wel dat iedereen zich in Mulholland Drive zou moeten onderdompelen, in de hoop dat hij je ooit weer loslaat.