Mortal Engines

 

In Mortal Engines, gebaseerd op de gelijknamige young-adult-roman van Philip Reeve, is de aardkorst opengebarsten en de wereld zoals wij die kennen bestaat niet meer. Geen groen of blauw, maar enkel dorre aardtinten van een doffe planeet die honger en dorst heeft, net als de steden die als rondreizende entiteiten de wereld afgaan op zoek naar voedsel en brandstof. Centraal staat de stad Londen, reusachtig en onverzadigbaar, die kleinere steden aanvalt en opslokt. Stedelijk Darwinisme wordt het genoemd, een slimme vondst. Londen is groter, sterker, sneller, maar niet in staat tot langetermijnsvisie. Wat als alle kleintjes op zijn, en de grootste en sterkste als alleenheerser op deze onvruchtbare aarde ronddoolt?

Misschien is het voor een visie ook te laat, en hebben ‘de Ouden’ (dat zijn wij, uiteraard) het in een zestig minuten durende oorlog dusdanig verpest dat er helemaal geen sprake van een lange termijn kan zijn. Het zijn behoorlijk actuele vragen en op slinkse wijze werpen de scenaristen ons wat ethische dilemma’s voor de voeten. Een klein schepje suiker, zong Mary Poppins al. Wat betekent het om een mens te zijn en menswaardige keuzes te maken? Het verhaal dat debuterend regisseur Christian Rivers er in hoog tempo doorheen jast draait om de jonge vrouw Hester Shaw (Hera Hilmarsdóttir, in elk opzicht een lichtgewicht van een actrice) die de hoge pief Thaddeus Valentine (Hugo Weaving) wil vermoorden omdat hij haar moeder heeft vermoord. De ambitieuze historicus Tom (Robert Sheehan) gooit roet in het eten. Mortal Engines is een visuele trip met een pompende soundtrack, die de vaart er behoorlijk inhoudt.

Zoals in Fantastic Beasts: the Crimes of Grindelwald de beesten de show stalen, is het hier de diversiteit aan steden, gezichten en aankleding die de aandacht opeist. Ik laat het brave verhaaltje voor wat het is en laaf me aan de kostuums van Bob Buck en de art direction van Simon Bright. De rijstpapieren schuifdeuren in het schip van de rebel Anna Fang (een briljante rol van de Koreaanse singer-songwriter en kunstenaar Jihae), haar zonnebril en mouwloze hemdje als een maliënkolder… Het is anachronistisch, vaagjes (steam)punk en DIY, en wie geeft er een moer om appropriatie als het er zo goed uit kan zien? Toch treedt er gedurende de film regelmatig déjà vu op. Star Wars, Harry Potter, Castle in the Sky, Gullivers reizen: erg origineel is het allemaal niet.

De plot zit vol met gaten en gaat op het einde veel te lang door met een uitstapje naar de genealogie van Hester en een wending die enkel de spraakzame tienjarige achter mij niet aan zag komen (‘ooooo’). Gelukkig heeft Rivers goed door wat de conventies zijn en speelt hij daar op subtiele manier mee. Zo is er een geweldig shot waarin Hester en Tom ternauwernood aan de dood zijn ontsnapt en op de grond neerploffen. Het is precies zo gefilmd als het geijkte shot van twee geliefdes die zich na een fysiek samenzijn uitgeput op het bed laten vallen. Alleen ging het hier om het neerknallen van een slavendrijver, een worstenmaker en nog tientallen andere lui die hen een pijnlijke dood gunden. Het zijn dit soort scènes die leven in de brouwerij brengen.

De machine Shrike maakt in de film plek voor metafysische overpeinzingen met betrekking tot de zin en onzin van emoties in een doorgedraaide en materialistische wereld. Zijn menselijke evenknie Valentine bijt op het moment dat hij de macht in Londen grijpt de burgemeester Chrome toe dat hij verleden tijd is, een dinosaurus. Waarop Chrome antwoordt: ‘Als ik een dinosaurus ben, wat ben jij dan?’ De spiegel die de film ons voorhoudt rijst net zo gestaag als het ochtendgloren aan de horizon. De titel is Mortal Engines, maar die apparaten, dat is Shrike, dat is Valentine, dat zijn jij en ik. Of we net zo dodelijk zijn is aan ons. Een grote vraag verpakt in een film die zo onder de indruk is van de eigen machinerie dat hij er bijna aan ten onder gaat.

Vind ons: