Moneyball

Het is sportmaand op Cine en zeker als het over Amerika gaat denk je dan al snel aan honkbal. Een paar jaar geleden was daar het goed ontvangen Moneyball, een film die zich afspeelt bij een honkbalclub en draait om een ondertussen beroemd principe: moneyball is een methode om spelers te kopen, puur gebaseerd op statistieken. Een team bij elkaar puzzelen op een wiskundige manier in plaats van te kijken naar techniek, balgevoel, uiterlijk, media-aandacht en meer. Werkt dat? We keken de film speciaal voor de themamaand nog een keer.

Moneyball draait om de Oakland A’s. Een honkbalteam dat het moet doen met veel minder budget dan bijvoorbeeld de New York Yankees, maar wel met de ambitie om met dat soort teams mee te strijden. Brad Pitt speelt de hoofdrol in de persoon van Billy Beane. Deze algemeen directeur is jong, heeft zelf gefaald als profhonkballer, en ziet in een zomer zijn beste spelers vertrekken naar de grotere teams. Bij toeval komt hij in contact met Peter Brand (Jonah Hill) die als adviseur werkt voor de Indians. Hij baseert al zijn advies op basis van statistieken en Beane haalt hem naar zijn team; samen kopen ze een nieuw team bij elkaar dat puur draait op wiskundige berekeningen.

moneyball

Hoe dat afloopt kun je zelf gaan bekijken –maar uiteraard was er geen film van gemaakt als de methode een complete flop was. Het is interessanter om te zien hoe het Moneyball principe nog steeds naam maakt, en ook naar andere sporten is overgewaaid. Zo is de echte Billy Beane zelfs door AZ ingehuurd om ook in Alkmaar te kijken naar de transfers die op statistieken worden gedaan in plaats van op scouting. De Deense voetbalclub FC Midtjylland is afgelopen seizoen voor het eerst in de historie kampioen geworden na de introductie van moneyball. Ze hebben ook een samenwerking met het Engelse Brentford; die club werd vorig jaar kampioen in de derde klasse, en haalde een paar weken geleden Marinus Dijkhuizen naar de club als nieuwe trainer. Waarom? Omdat hij de best presterende trainer was in de Nederlandse competitie met Excelsior (gebaseerd op ‘middelen versus resultaat’).

Terug naar de film. Zoals we gewend zijn van Hollywood is het waargebeurde verhaal ietwat aangedikt om meer drama mee te geven. Zo is de relatie van Beane met zijn dochter volledig verzonnen, is de verantwoordelijke coach (die een veel kleinere rol heeft in het succes van het team met deze methode) neergezet als een dikke, luie man, terwijl een simpele Google zoekopdracht een foto oplevert van een topfitte gozer. Ook een uitblinkende speler die met veel homeruns een groot deel van het succes van de A’s zou moeten worden toegeschreven, wordt in de film niet eenmaal genoemd.

moneyball film

De aangedikte gravitas daargelaten, is het wel degelijke een sterke film. Een sportverhaal zoals je graag ziet; je leeft mee met het team en zit op het puntje van je stoel tijdens de cruciale momenten. Daarnaast is het niet enkel een film over sport; het draait om loyaliteit, vastberadenheid en een volledig vertrouwen in eigen handelen.

Moneyball is een goed gelukte film over een zeer interessant principe dat we de komende jaren bij meer sportteams gaan terugzien, zeker na de komst van oliesjeiks en steenrijke prinsen in bijvoorbeeld het voetbal, waardoor clubs met minder geld een beroep moeten doen op creativiteit. De film is snel, heeft geen cliché ‘sport-soundtrack’ en ademt Amerikaanse cultuur. Er is een kans van 96% dat je de film leuk vindt, tegenover 2% ambivalentie en 2% kans dat het niks voor jou is. Kijken dus, zou Billy Bean zeggen.

Image credit: Sony Pictures

Vind ons: