De Minions veroveren de wereld. In de vorige twee films (Despicable me 1 & 2) waren de Minions voornamelijk druk met het ondersteunen van superschurk Gru (Steve Carell), soms met succes maar ook vaak genoeg werkten zij hem juist tegen. Zoals met zoveel tekenfilms, blijken de sidekicks mateloos populair en dus werd het tijd om de Minions hun eigen podium te bieden.

Het verhaal start jaren voor ze Gru leren kennen: de Minions zijn depressief en futloos, het doel van de Minions is namelijk het dienen van de meest kwaadaardige wezens op aarde. Bij gebrek aan een baas kunnen de Minions hun levensdoel niet uitoefenen en daar worden ze ongelukkig van. De dappere Kevin besluit op zoek te gaan naar een nieuwe baas. Bob en Stuart melden zich (niet geheel) vrijwillig aan om te helpen en met z’n drieën gaan ze op pad. Ze komen uit in Amerika bij een conferentie voor alle superboeven ter wereld. Opperboef Scarlett Overkill (Sandra Bullock) zoekt toevallig naar nieuwe hulpjes, zo gezegd zo gedaan, de Minions hebben de baan maar dan begint het avontuur pas echt.

Minions 1

De kracht van de Minions zit hem in hun onnozele onhandigheid. Ze willen zó graag helpen maar drukken daarbij vooral op de verkeerde knoppen. Zij stralen door de plannen van hun meester onopzettelijk te dwarsbomen. De Minions hebben een meester of baas nodig die hen aanstuurt, het zijn geboren sidekicks. Dat zij nu hun eigen film hebben, eentje zonder echte meester, is dan ook jammer.

Begrijp me niet verkeerd, de Minions zijn en blijven grappig en leuk om naar te kijken. Ze zijn schattig, geel en vrolijk. Ik heb mij goed vermaakt, maar de Minions zijn beter als ze naast iemand anders staan. Het voelt als Bassie zonder Adriaan, als Marlin zonder Dora of als Robin zonder Batman. Het klopt gewoon niet, het zijn grappen zonder punchline en dat blijft maar doorgaan. Gelukkig is er hoop, in 2017 komt de derde Despicable Me film uit. De geruchten gaan dat hierin de Minions zich weer gewoon focussen op Gru. Eind goed al goed!

Dat gezegd is Minions wel een aanrader, zolang je maar niet verwacht dat je deze film kunt vergelijken met Despicable Me. Verwacht geen vernieuwing en behandel hem als een losstaand deel, dan zul je niet teleurgesteld de zaal verlaten. Oh, en blijf zitten tijdens de aftiteling.

Minions draait vanaf 1 juli in de bioscoop.

Image credit header: CandyCoatedShell