Mindhunter gaat onder je huid zitten

 

Opeens was daar een nieuwe serie op Netflix waar ik helemaal niets over gehoord had. Kan aan mij liggen, aangezien het een David Fincher-productie is zal er vast het nodige over schreven zijn. De man achter onder andere Se7en. Dan weet je dat je kunt rekenen op een stevige portie thriller. Dat was precies wat ik te zien kreeg bij de eerste aflevering. Ik wist niet waar ik aan begon en de eerste paar minuten dacht ik dat ik een soort docu voorgeschoteld kreeg. Maar al halverwege die eerste aflevering zat Mindhunter onder mijn huid. En daar zit hij nu, nadat ik het seizoen al lang en breed heb afgerond, nog steeds.

Mindhunter draait om een team binnen de behavioral science unit van de FBI waar er wordt gekeken naar de mogelijkheden om psychologie in te zetten bij het opsporen van moordenaars. Het team bestaat in principe uit twee mannen die elkaar toevallig leren kennen. Een jonge enthousiaste agent die uit het veld is gehaald door zijn wat onorthodoxe methodes. En een oudere agent die les geeft aan lokale politieagenten over de werkwijze van de FBI. Samen blijken ze een liefde te delen voor de gedachtegangen van seriemoordenaars (een woord dat dan nog niet bestaat trouwens) en beginnen ze daar buiten werktijd ‘iets mee te doen’.

Het meest intrigerende aan Mindhunter is de verzameling aan interviews die worden afgenomen met veroordeelde moordenaars. En niet zomaar moordenaars. Maar mensen die zonder enige vorm van spijt of medeleven hun eigen ouders hebben vermoord bijvoorbeeld – en daar heel rustig over kunnen praten. Dit zijn geen verzonnen personages, maar nog levende voorbeelden zoals Ed Kemper en Richard Speck. En met Kemper hebben we meteen één van de sterkste serie-karakters in lange tijd te pakken. Wat een rol. Ik heb weleens wat fragmenten van de echte Ed gehoord en dit komt bijna eng dicht in de buurt. Met die kalme, bezwerende toon praat hij over wat voor gruwelijks hij zijn moeder heeft aangedaan. In detail vertelt hij hoe hij jonge meisjes op begon te pikken en hoe daarbij de eerste fantasieën ontstonden.

Fun fact: In het kader van een gevangenisprogramma heeft Kemper duizenden audioboeken ingesproken in de jaren ’80 waarvan er nu nog veel in omloop zijn. Mocht je dus in de trein zitten terwijl je dit leest en een audioboek uit die tijd op hebben staan – kijk dan even naar wie je precies aan het luisteren bent.

Mindhunter slaat verschillende keren over de kop door de spanning hoog op te voeren, ook als dat letterlijk gebeurt door de hoge stress-levels van de hoofdpersonen. Het is geloofwaardig, spannend, en je betrapt jezelf erop net zoveel interesse te ontwikkelen voor die twisted gedachtegangen als die twee FBI mannen. Dat is het moment dat je weet dat je naar een speciale serie aan het kijken bent. Snel bingewatchen deze!

Vind ons: