We gaan deze maand de wereld rond met Cine en als ik denk aan mijn favoriete steden dan staat Parijs ergens hoog op dat denkbeeldige lijstje. De stad van de pracht en praal, van de liefde, muziek, literatuur, kunst en nog veel meer moois. Dat er ook goede films zijn opgenomen zal niemand verbazen, en eentje daarvan is Midnight In Paris.

Midnight In Paris valt wat moeilijk in een genre te plaatsen. Strikt genomen is het een komedie maar de film heeft een tragische laag die duidelijk en constant aanwezig is, met daarnaast ook het nodige surrealisme. Woody Allen regisseerde de film die gaat over Gil; een jonge schrijver van filmscripts uit Hollywood die veel liever een roman zou willen schrijven. Hij arriveert met zijn verloofde en schoonouders in Parijs en valt meteen als een blok voor de stad waar hij al te lang niet meer geweest is. Vanaf het begin is het duidelijk dat het stel niet helemaal op een lijn zit. Gil wil graag nachtelijke wandelingen in een regenachtig Parijs maken (dan is ze op haar mooist) maar zij gaat liever dansen met een ex-vriendje die graag de intellectueel uithangt en nogal irriteert.

midnight in paris review

Gil besluit daarom maar om alleen op pad te gaan en vanaf dat moment gebeuren er vreemde dingen. Als de klok middernacht slaat komt hij terecht in het Parijs van de jaren ’20, het Parijs waar hij zo van gehouden zou hebben. Iconen als Hemingway, F. Scott Fitzgerald en Picasso – hij komt ze allemaal tegen. Hoe zijn avonturen verder gaan moet je zelf gaan ontdekken.

Midnight In Paris is een verhaal over de liefde maar vooral ook een verhaal over een man die zich geen raad weet met zichzelf. Hij weet niet zeker of hij wel genoeg houdt van de vrouw waarmee hij gaat trouwen, en die twijfels nemen alleen maar toe door de mooie vrouwen (Rachel McAdams!) uit het oude Parijs. Hij is niet gelukkig met het werk dat hij doet maar de literatuur blijkt ook veel lastiger dan gedacht.

midnight in paris review dali

Gil’s fantasie slaat op hol en hij dagdroomt ver weg terwijl hij in feite (waarschijnlijk) doorweekt op een trapje midden in Parijs zit. We herkennen allemaal wel de momenten waarop we twijfelen over waar we mee bezig zijn – en of dat wel de juiste keuzes zijn. Woody Allen borduurt daar met Midnight In Paris op voort, met een fijne en toch ook luchtige film in deze prachtige stad. Je voelt de liefde die de regisseur ook voelt voor Parijs, onder begeleiding van vooral oude jazzmuziek. Fijn na een warme zomerdag.

Midnight in Paris is te zien op o.a. Netflix