Meek’s Cutoff

 

Cine redactrice Elise schreef over regisseur Kelly Reichardt, en vertelde dat haar films slechts een glimp tonen van de mensen die voorbij komen. Het wakkerde mijn interesse aan. Zodra film een inkijkje geeft in de beweegredenen van mensen -of hun ideeën daarbij- is het wanneer film en kunst 1 worden. Één van Elises aanraders was Meek’s Cutoff, en die bekijken we vandaag van dichtbij.

De verhaallijn is kort te beschrijven, en dat komt omdat die er niet zozeer toe doet. Een groep mensen reist te voet door de wildernis van Oregon. Pioniers, op zoek naar geluk of onontdekte rijkdom in het Westen van Amerika. Mannen en vrouwen. Ze worden geleid door zelfbenoemd wildernis-expert Meek, die achteraf gezien toch niet zoveel verstand van het geheel heeft. Terwijl ze verdwalen in hun zoektocht naar water, belanden ze in een gebied dat wordt bevolkt door Indianenstammen.

meek's cutoff nederland

En waar het op het eerste oog lijkt dat de mannen de leiding hebben –zij bepalen de richting en laten het water staan zodat er meer is voor de vrouwen– zijn het uiteindelijk de vrouwen die de touwtjes in handen hebben. Meek’s Cutoff gaat daarentegen niet over de machtsstrijd tussen man en vrouw. Voor mij gaat het over de zoektocht van de mens,  hoe we de strijd aan moeten gaan met de natuur die onvoorspelbaar is, en hoe we soms op anderen moeten durven vertrouwen terwijl we dat eigenlijk niet willen. Daarnaast is er nog de strijd met elkaar; pioniers die tegenover de oorspronkelijke bewoners komen te staan, in gebieden die nu worden aangemerkt als ‘reservaat’, maar eigenlijk gewoon hun eigen land is.

De wanhoop is goed voelbaar. De wildernis komt hard in beeld. Oregon is kurkdroog en bloedheet. Water kan altijd aan de andere kant van de berg liggen, maar het kan ook nooit meer verschijnen. Die vraag hield ook Kelly Reichardt bezig, iets dat uit het einde is op te maken, maar dat moet je zelf maar gaan zien. Naarmate de druk om water te vinden hoger wordt neemt de bedrukking in de film ook toe, en lijkt het alleen maar warmer te worden op die uitgestrekte vlaktes.

Ik kan me voorstellen dat niet iedereen de film even goed zal waarderen. Meek’s Cutoff draait om de beweegredenen van de mens, onze drang naar ontdekking, en geeft daar een korte inkijk in. Voor wie een dramatisch plot verwacht kan hem beter overslaan. Iedereen die een originele invulling van film wilt zien op een locatie die tot de verbeelding spreekt, is het een aanrader.

Vind ons: