Me and Earl and The Dying Girl

 

Het is een heerlijk moment om middenin een themamaand te zitten en dan binnen dat thema (Coming of Age) een sterke nieuwe film in dat genre tegen te komen. Dat is namelijk wat me gebeurde met Me and Earl and The Dying Girl, een van de grote hits op het Sundance Filmfestival. En hoewel het nog even duurt voordat we Me and Earl and The Dying Girl in Nederland in de bioscopen kunnen zien, willen we je alvast een kijkje laten nemen in de wereld van Greg, Earl en Rachel.

Me and Earl and The Dying Girl 

Coming of Age is een heerlijk genre omdat de verhaallijnen en karakters zo herkenbaar zijn. Zo ook bij Me and Earl and The Dying GirlWe zien Greg in het laatste jaar van de middelbare school (high school), waar hij vier jaar lang bezig is geweest om zo onzichtbaar mogelijk te zijn en daarmee ieder conflict te vermijden. De verschillende groepen die zich op school hebben gevormd (de gothics, de cool kids, de Jewish Boring Girls Subgroup 2A) heeft hij in kaart gebracht en door zo nu en dan een vluchtig contact met hen te maken wordt hij niet gezien als een onderdeel van zo’n groep, maar leeft hij wel op goede voet met ze. En terwijl hij zich zorgen maakt over de stap naar college (vergelijkbaar met MBO/HBO) en nadenkt of hij het wel aan zou kunnen, ontmoet hij Rachel.

Me and Earl and The Dying Girl recensie

Rachel is inderdaad de dying girl uit de titel, dat had je wel begrepen. Niet helemaal uit vrije wil raakt Greg bevriend met haar maar de gevoelens die hij voor haar krijgt worden hem door niemand opgedragen, al blijft Greg als verteller in de film aandringen dat het geen romantische gevoelens zijn – ik denk dat hij in een periode van zijn leven zit waarin hij simpelweg te bang is om daar iets mee te durven doen, of het zelfs maar toe te geven. Iedereen heeft zo’n soort moment wel gehad in zijn of haar jeugd, een moment waar we meer dan vrienden zouden willen zijn maar dat het er simpelweg niet inzit. Of dat nu aan onszelf ligt of niet.
Earl, niet te vergeten, is een soort sidekick van Greg. Maar dat woord doet misschien afbreuk aan zijn rol, want hij voegt wel degelijk iets toe. Hij is grappig, soms grof, en de enige echte vriend die Greg heeft. Samen hebben ze ook een bijzondere hobby, maar dat moet je zelf gaan uitvinden.

Me and Earl and The Dying Girl ontkomt door het feit van ‘het stervende meisje’ niet aan een vergelijking met The Fault In Our Stars, de coming-of-age hit van vorig jaar. En die vergelijking gaat voor een deel ook zeker op. De sfeer is vergelijkbaar, al is die in The Fault In Our Stars door de hele film heen wat zwaarder – Me and Earl and The Dying Girl moet het vooral ook hebben van de grappige ondertoon die steeds aanwezig is, en die ook écht grappig is. Daarnaast is de film minder gericht op de massa, of dat voelt in ieder geval zo. Dat komt bijvoorbeeld door het gebruik van animatie en de referenties naar klassieke cinema, die Me and Earl and The Dying Girl een indie-tintje geven.

Me and Earl and The Dying Girl nederland

Wat in dit genre goed werkt is het contrast tussen de vrolijkheid en ongedwongenheid van de jeugdige karakters tegenover de zwaarmoedige tegenslag die ze te verwerken krijgen, waardoor je al snel met ze meeleeft. Dat is bij Me and Earl and The Dying Girl dan ook niet anders: de film sleept je mee en laat je niet meer los, totdat je uiteindelijk gedwongen wordt om dat te doen.

Me and Earl and The Dying Girl Nederland?

Me and Earl and The Dying Girl in Nederland? Jazeker! Maar zoals gezegd gaat het nog even duren. De premiere staat gepland voor begin december waarmee de film wil profiteren van de maand waarin we op zoek gaan naar films om met de hele familie te zien – en laat Me and Earl and The Dying Girl nu net zo’n film zijn. Ga hem zien wanneer dat (eindelijk) kan.

Image credits: Indian Paintbrush

Vind ons: