Mammal

 

 

Vijf jaar na haar speelfilmdebuut komt de Ierse regisseuse Rebecca Daly met een nieuw karakterdrama. In Mammal volg je het oninteressante leven van de 41 jarige Margaret. Woonachtig in Dublin, de stad waar zij ooit haar gezin voor in de steek liet, overleeft zij haar dagen door te zwemmen en te werken. Als haar ex-man Matt haar bericht dat hun zoon, inmiddels 18 jaar, dood is aangetroffen begint een bijzonder rouwproces voor Margaret.

Op het moment van het overlijdensbericht van haar zoon ontmoet Margaret de (hang)jongere Joe. Levend op straat breng Joe zijn dagen door met andere schoffies. Gezamenlijk overvallen ze mensen, voor de lol maar ook voor geld. Soms gaat het goed, soms gaat het mis. Margaret voelt zich duidelijk aangetrokken tot Joe en besluit hem in huis te nemen. Of zij Joe als surrogaat zoon, of potentiële partner ziet is lang onduidelijk, tot die tijd draaien de twee constant om elkaar heen waarbij zij elkaar aantrekken en afstoten. Tussendoor doet ook Matt verwoede pogingen om zijn verlies te verwerken door vast te houden aan het verleden.

Mammal 3

Het getouwtrek en de verschillende rouwprocessen zijn prachtig in elkaar verwoven in een rustig, oprecht en ingenomen drama. Toegegeven dat het tempo soms iets te traag is en het “welles-nietes” spel tussen Joe en Margaret echt te lang doorsukkelt, de overal feel van dit sociaal realistisch drama is echter precies dat: realistisch. De locaties, personages en hun emoties zijn oprecht en geven het gevoel echt te bestaan. Mammal voelt niet als een film, maar meer als een nagespeelde documentaire. Margaret, Joe en Matt bestaan echt en worstelen nog steeds met hun verliezen.

De dagelijkse strubbelingen van Margaret worden prachtig geportretteerd door actrice Rachel Griffiths, beter bekend van de serie Six Feet Under en films als Beautiful Kate en Blow. Je kunt de twijfels, de hunkering naar liefde, en de onmacht letterlijk in de ogen van Griffiths zien opborrelen. Haar aantrekkingskracht tot Joe (gespeeld door de talentvolle Barry Keoghan) doet haar onzekerheden groeien. Keoghan laat Griffiths schijnen in haar rol maar steekt net zoveel kracht in zijn eigen personage. De opstandige Joe die stoer wil overkomen terwijl hij van binnen zoekt naar houvast, wederom een geloofwaardige en prachtig realistische rol.

Mammal 2

Mammal is een absolute must-see als je enkele schoonheidsfoutjes kunt vergeven. Het camerawerk, kleurgebruik en de muziek vormen allemaal een onderdeel in het treurige en desolate leven van Margaret.

Mammal draait vanaf 14 april in de Nederlandse Bioscopen.

Image credit: scannain.com & variety.com

Vind ons: