In een vorig artikel schreven wij al dat 2016 (en in het bijzonder de zomer) een goed jaar –in ieder geval kwantitatief– voor horrorfilms zou zijn. Lights Out is een van die films die daaraan bijdraagt. Geproduceerd door James Wan, geregisseerd door nieuwkomer David F. Sandberg, en gebaseerd op een bizar enge short is Lights Out een vreemde film geworden.

Het cold open begin is sfeervol en zet goed de toon voor wat je de rest van het ongeveer anderhalf uur kunt verwachten. In een verlaten pakhuis waar –hoe kan het ook anders– allemaal mannequins opgesteld staan zien we het monster voor de eerste keer als door de aanwezigheidssensor het licht niet meer werkt. De als laatst achtergebleven werknemer wordt in hoeken gevouwen die het menselijk lichaam absoluut niet toelaat. Daarna blijkt dat dit de man is van een vrouw die aan een hevige klinische depressie lijdt. Die depressie is de bron van het kwaad, zo blijkt. En daar zit meteen de crux in deze film: dit is de tweede man van de vrouw die dood gaat, de kinderen worden geteisterd en zijn uit huis en vrijwel iedereen om de vrouw heen heeft te lijden aan haar depressie. Volgens Lights Out is de enige manier om daar vanaf te komen zelfmoord.

Dat is een vrij heftige en vrij nare boodschap om mee te geven. In The Babadook zat dat gegeven veel beter verwerkt. De Babadook dook op omdat de angst en depressie van moeder en kind dat toelieten. In plaats van zelfmoord leren ze leven met hun ‘demonen’, en de Babadook blijft dan ook gecontroleerd in de kelder van hun woning. Net zoals iemand in het echte leven leert omgaan met een depressie. Nu zeg ik niet dat iedere film op politiek correcte wijze moet omgaan met iets als een klinische depressie, maar dit is een ander uiterste.

LIGHTS OUT

Buiten dat gegeven is Lights Out een rechttoe rechtaan horrorfilm, met een paar simpele maar doeltreffende schrikmomenten, en redelijk acteerwerk. De gimmick dat het monster alleen verschijnt als het licht uit is wordt goed gebruikt, maar anderhalf uur lang dezelfde truc is gewoon te veel. Dit werkte veel beter en doeltreffender in de short van 2 minuten (zie het filmpje hieronder).

Lights Out is een leuke horrorfilm voor een avondje griezelen op de bank, waar niemand écht slapeloze nachten van zal krijgen. Wel kijken met de lichten uit.

Lights Out draait vanaf 21 juli in de bioscoop.