Legend

 

Tom Hardy. Tja, wat moet ik over die man nog zeggen. Eén van de meest spraakmakende acteurs op dit moment, dat is wel duidelijk. Na verschillende sterke rollen (onder andere in The Revenant) is hij nu terug met een sterke dubbele rol in Legend. Een dubbele rol? Ja.

Legend gaat over de gebroeders Krays, en Tom Hardy speelt beide broers in deze misdaadfilm. Ronnie en Reggie Kray verdienen hun ‘legendarische’ status aan hun opkomst in het criminele circuit van Oost-Londen in de jaren 50 en 60. Met hun bende The Firm raken ze verzeild in overvallen, afpersingen, brandstichtingen en zelfs moorden. En ze zijn er goed in.

Niet per se activiteiten waarmee je een romantisch beeld kunt neerzetten van zo’n tweetal, en toch is dat wat er gebeurt in Legend. Vooral Reggie is een charmante man, die er ook nog eens bepaalde ethische bezwaren op nahoudt als het gaat om de criminele activiteiten van zijn Firm. Ronnie daarentegen is met zekerheid gestoord en Tom Hardy speelt die rol met verve. Vooral zijn openheid over zijn homoseksualiteit staat in een komisch contrast met de strafbare feiten die hij op zijn conto schrijft.

legend review nederland

Er kan overigens een lijn worden getrokken van Legend naar de populaire tv-serie Peaky Blinders. Niet alleen speelt ook Hardy een vergelijkbare rol in die serie, maar de sfeer van de grimy Engelse steden uit die tijd komt vrijwel overeen. Om maar niet te beginnen over verschillende acteurs die (met eenzelfde accent) in de serie in Birmingham en nu in Londen actief zijn. Niet negatief bedoeld overigens, want ik heb allebei met zeer veel plezier bekeken en ik raad iedereen aan om hetzelfde te doen.

Legend volgt een waargebeurd verhaal, wat toch wel iets extra’s toevoegt. Sommige scenes zijn hard, maar nooit wordt het écht luguber. Het werken met een vertelstem die ook een belangrijke rol speelt in de film werkt prima. Naast het geweld is er vooral ruimte om van Legend een film te maken die gaat over de relatie tussen de broers en hoe familie en zaken vaak niet goed samen gaan. Ronnie en Reggie komen in situaties terecht puur door loyaliteit ten opzichte van elkaar, maar vinden het ook lastig om los van elkaar gelukkig te zijn én de ander dat geluk te gunnen.

Al met al is Legend zeer goed geslaagd, en zou dus op iedere watchlist moeten staan. Al is het alleen maar om je portie Hardy binnen te halen, en daar hebben we voorlopig nog geen genoeg van.

Legend draait vanaf 21 januari 2016 in Nederland in de bioscoop.

Vind ons: