Het regiedebuut van Gilles Lellouche, Le Grand Bain, is duidelijk geïnspireerd op de documentaire Men Who Swim, over een groep Zweedse mannen van middelbare leeftijd met gemiddelde lichamen die hun heil hebben gevonden in synchroonzwemmen. Le Grand Bain is een lange zit van twee uur waarin een sterrencast als een stelletje sneue mannen tot zeemeermannen wordt omgetoverd. Het spektakel van lompe mannenlichamen die met wapperende ledematen en veel gespetter proberen elegante en gracieuze bewegingen te maken, is de precaire fundering van een komedie die maar niet van de grond wil komen.

Bertrand (Mathieu Amalric) is al twee jaar werkloos en ziet na het zwemmen een stelletje mannen in tegenstelling tot hem wel lol hebben in het water. Een telefoontje later zit hij bij het team, begeleid door Delphine (Virginie Efira) die al kettingrokend de mannen wat literatuur voorleest tijdens de trainingen.

Elk personage heeft zijn eigen rugzakje. Er is de plaatselijke yup Laurent (Guillaume Canet), op zoek naar orde en regelmaat in een deprimerend leven met een vrouw die hem niet meer leuk vindt en een zoon die stottert. Marcus (Benoît Poelvoorde) is een ondernemer die voor de vierde keer op de rand van faillissement staat. Thierry (Philippe Katerine) is de lokale dorpsgek die nog net geen maagd is. Dan is er nog Simon (Jean-Hughes Anglade). Een rockster die in een camper woont en enkel bij de bingo een nummer mag spelen. O, en er is een bruin iemand (Balasingham Thamilchelvan) die als enige en om onverklaarbare redenen geen achtergrondverhaal heeft en geen Frans spreekt. De drie zinnen die hij in zijn eigen taal ‘brabbelt’ worden niet ondertiteld. Gieren, lachen en brullen dus. Verder wordt het team gecoacht door de ex-alcoholist annex stalker Delphine en haar oud-teamgenoot annex drilsergeant
Amanda (Leïla Bekhti). Die laatste zit in een rolstoel en geeft een geheel nieuwe lading aan het concept armchair general.

Ergens denkt Lellouche iets te zeggen over fragiele masculiniteit, maar als Marcus probeert zijn blonde doos aan Thierry te slijten met het argument ‘je gaat toch met mij naar bed, waarom dan niet met hem?’ geeft hij zijn agenda lelijk prijs. In de categorie Green Book is dit een film die traditioneel gezever verwart met zelfbewustzijn. Zolang je er maar een Speedo bij aantrekt… Ook de manier waarop er tegen geestesstoornissen wordt gekeken voelt antiek aan. Geheel geïnspireerd door de Angelsaksische traditie van sociaal-economische ingegeven satire (denk aan de luchtigere films van Ken Loach) is Le Grand Bain ergens ook een vage aanklacht tegen kapitalisme met een grote K. Maar de film overtuigt niet met zijn simplistische visie. Thierry, die het zwembad onderhoudt, wordt door de automatisering van het systeem overbodig. Tegelijkertijd typt hij met één vinger. Eigen schuld, dikke bult?

Om Le Grand Bain te kunnen waarderen moet de toeschouwer bereid zijn totaal ongeloof naast zich neer te leggen, en zich onder te dompelen in de potsierlijke premisse dat een ongetraind stel natte noedels op het land zich op het WK in Noorwegen transformeren tot atleten die met goud huiswaarts keren. In een doffe montage maken we het team in de aanloop naar het kampioenschap mee. Hoe ze onderling over het juiste nummer voor de choreografie kibbelen of verbroederen door fysiek te lijden. Doordat de film zichzelf hier en daar enorm serieus neemt wat betreft het grote lijden des levens, is het moeilijk te schakelen tussen de registers die aan bod komen. Gevoelige stukjes over stukgelopen levens worden lomp afgewisseld met groteske scènes waarin het potentieel interessante synchroonzwemmen wordt weggemoffeld ten faveure van wat gespartel in het water. En als je ‘politiek incorrecte’ grappen wilt maken, zorg er dan tenminste voor dat het goede grappen zijn. Maar Le Grand Bain is overtrokken, pathetisch en trekt met moeite een enkele lach uit de zaal. Voor de internationale markt is de titel Sink or Swim geworden. Een riskante onderneming als je het mij vraagt.