Melancholia, Nymphomaniac, Dancer In The Dark, bijna alles dat Lars Von Trier uitbrengt kan ik van genieten. En het was dan ook even schrikken toen eind vorig jaar de aankondiging kwam dat Lars een rustpauze ging inlassen voor onbepaalde tijd. Vooral veroorzaakt door een drankprobleem, wat natuurlijk een goede reden is om er even tussenuit te gaan.

Maar jammer was dat wel. Voorlopig zou er niets meer ontstaan uit het ietwat gestoorde brein van de filmmaker. Dat lijkt nu weer helemaal anders. Von Trier heeft het na een half jaar wel gehad met de AA-meetings en vertelt in een interview met The Guardian dat hij weer terug is; hij is nog niet met iets concreets bezig, maar die pauze zit er wel op.

‘Nuchterheid is bullshit’, is een van de uitspraken tijdens het interview. Alle alarmbellen gaan rinkelen bij iedereen die iets weet van alcoholisme, maar de regisseur zelf nuanceert dat meteen; hij drinkt nu een klein beetje, net genoeg om te kunnen werken. Zolang het daarbij blijft is het wat ons betreft goed nieuws, en kunnen we hopelijk snel weer gaan uitkijken naar een nieuw project.