Vandaag kwam het nieuws naar buiten dat er op Rotten Tomatoes een record is verbroken. Op de site heeft Lady Bird de eerste plaats behaald en daarmee de trofee “best gerecenseerde film ooit” bemachtigd. Maar wat betekent dat eigenlijk?

In het DNA van Rotten Tomatoes zit de Tomatometer. Daarmee komt iedereen op de wereld er in no time achter of ze een film of serie wel of geen kans moeten geven. Natuurlijk is de vraag of cijfers daarvoor leidend zouden moeten zijn. Op Cine.nl geven we niet voor niets geen sterren – daarover sprak Luuk Imhann nog in dit artikel.

Het probleem zit hem in de Tomatometer. Die laat het percentage zien van critici die de film ‘fresh’ of ‘rotten’ vonden. Wat voor cijfer ze geven is niet belangrijk, alleen of het positief of negatief is. Wel kunnen ze zelf bepalen of hun recensie onder ‘fresh’ of ‘rotten’ moet vallen.

Er zijn dus in totaal 170 filmjournalisten die de film goed vonden en geen enkele die hem slecht vond.

Op basis van de voor mij beschikbare informatie geef ik ze groot gelijk. Greta Gerwig, een heel aangename trailer en productiebedrijf A24, dezelfde mensen achter Moonlight, Ex Machina, The Lobster en The Witch. IJzersterke films allemaal.

Echter, als ik denk aan de “best gerecenseerde film ooit”, denk ik aan een nieuwe klassieker, waarbij het consequent tienen, honderden en vijf sterren regent. Een must see, een film die je niet mag missen, eentje waar we het over een eeuw nog over hebben.

Het is dus knap dat Lady Bird alle 170 recensenten wist overtuigen. Toy Story 3, de vorige houder van dit record, stond ooit met 163 positieve recensies op die 100% Tomatoscore –  al is die inmiddels iets afgezakt naar 99%. Hoe lang zal Lady Bird deze perfecte score volhouden?

Onlangs was er nog kritiek op Rotten Tomatoes: van een aantal titels houden ze de Tomatometer geheim, om de score bekend te maken in hun eigen Facebook-show See It/Skip It. Vooral bij Justice League was dit controversieel, temeer omdat Warner Bros aandelen in de site heeft.

Mocht je nieuwsgierig zijn geworden zul je nog even geduld moeten hebben. Lady Bird draait vanaf 5 april 2018 in de Nederlandse bioscoop.