Lab111 presenteert: Donnie Darko

 

In 2001 kwam de Amerikaanse regisseur Richard Kelly schijnbaar uit het niets met de hit Donnie Darko, een coming-of-age film met een raadselachtig plot en horrorelementen, met een hoofdrol voor Jake Gyllenhaal. De doorbraak voor de toen 20-jarige acteur. Deze klassieker is te zien in Lab 111 op dinsdag 30 oktober, zaterdag 3 november en zondag 11 november.

Donnie Darko is een alledaagse Amerikaanse tienerjongen die opgroeit in 1988 in een schijnbaar modaal gezin in een onopvallende suburb in Virginia. Als hij echter op een dag wakker wordt op een golfbaan en ontdekt dat er een vliegtuigmotor op zijn slaapkamer terecht is gekomen en hij dus ternauwernood een tragisch ongeval heeft overleefd, begint Donnie vreemd gedrag te vertonen. Hij heeft visioenen van een man in een gigantisch monsterachtig konijnenpak genaamd Frank, die hem vertelt dat de wereld binnen een maand zal vergaan. Ondertussen wordt hij opstandig tegenover een motivational speaker/goeroe als deze de leerlingen toe komt spreken. Als zijn ouders hem naar een psychotherapeut sturen, concludeert deze dat Donnie lijdt aan paranoïde schizofrenie. Of is Donnie gewoon een rebelse tiener die zich verzet tegen de verwachtingen van zijn ouders en omgeving? Naast Gyllenhaal bestaat de cast uit zijn zus Maggie Gyllenhaal, Jena Malone als Donnie’s love interest Gretchen, Patrick Swayze als de slijmerige goeroe Jim Cunningham en Drew Barrymore en Noah Wyle als Karen Pomeroy en Prof. Kenneth Monnitoff, twee docenten op de school van Donnie. Het is tevens de eerste filmrol van Seth Rogen; hij speelt de kruiperige bullebak Ricky.

Richard Kelly maakte na Donnie Darko nog een aantal wisselvallig ontvangen films, waaronder de bizarre apocalyptische sciencefiction musical Southland Tales en de horror-thriller The Box, maar heeft niet veel geluk gehad met het lanceren van andere filmprojecten en de afgelopen jaren is het akelig stil. Hopelijk begint Kelly in de nabije toekomst aan zijn welverdiende comeback, tot die tijd is Donnie Darko een welkome herinnering aan zijn talent als filmmaker.
Vind ons: