Het Laatste Kunstje #NFF2016

 

Naast korte en lange films draaien er op het Filmfestival natuurlijk ook de nodige documentaires. Al lijkt het benoemen van die hokjes steeds meer tot het verleden te behoren – nu veel films de grenzen opzoeken van fictie en realiteit, en dat ook door elkaar heen laten lopen. Zonder vooraf te weten wat het precies is, komen we daar ook niet achter. En dat is mooi. Het Laatste Kunstje zou ook zo’n film kunnen zijn.

De film draait om Paul, Francoise en hun zoon Menno. Paul en Menno werken samen. Al jaren geleden heb je ze wellicht eens voorbij zien komen met absurde videokunst op MTV – waar die zender (zeker vroeger) bol van stond. En waar MTV in die tijd heel veel anders is geworden, doen Paul en Menno nog steeds wat ze zo goed kunnen: verhalen vertellen door middel van projecties, fotografie en video. Met vaak vervreemde beelden, felle kleuren en de nodige shock-value.

Het Laatste Kunstje heet zo omdat het letterlijk het laatste zou zijn wat Paul zou doen. Hij heeft al een tijdje kanker. En nu het steeds erger werd (alhoewel dat in de film niet direct naar voren komt – Het Laatste Kunstje is gemaakt door de vrouw van Menno, die waarschijnlijk met opzet de aftakeling niet in beeld wilde brengen), moest er een film komen. Een film die de laatste kunstwerken van vader en zoon laat zien. Een film die op zichzelf een kunstwerk is.

Dat werkt heel vaak goed. De wisselwerking tussen de twee is fantastisch om te zien. Maar Het Laatste Kunstje heeft ook een trieste onderlaag. Niet alleen omdat het feit natuurlijk triest is, maar ook de afstandelijkheid die Paul en Menno tot elkaar hebben. Ze zijn vrienden, veel meer dan dat de een de zoon van de ander is. Hoewel dat niet de bedoeling is geweest van de maakster (zo blijkt tijdens de Q&A na afloop) is dat wel degelijk wat de kijker heel erg duidelijk opvangt. Dat maakt de film niet slecht. Integendeel – de vader-zoon relatie is een zeer interessant thema dat op deze manier onbewust wordt bestudeerd, en op een hele eerlijke manier in beeld komt. De kunst die ze maken verbindt hen, meer dan wat dan ook. En boven alles: het is een prachtige hommage geworden aan Paul.

Vind ons: