Voor ik dit opschreef was ik zoekende naar het juiste uitgangspunt om deze film te recenseren, en dat hield me tegen. Tot ik mij besefte dat het eigenlijk perfect past in het perspectief van Knight of Cups, waarin de hoofdpersoon ook constant zoekende is – zonder zelfs te weten waarnaar precies. En dus was daar ineens de Knight of Cups review.

Terrence Malick is een regisseur die er een kenmerkende stijl op nahoudt. Een stijl die zich onderscheidt van anderen door het minimale gebruik van dialoog, een abstracte manier van filmen en veel nadruk legt op het in beeld brengen van menselijke emotie, door alles om hen heen net zo zoekend te maken als die mensen zelf. Het is een stijl die hij perfectioneerde in The Tree of Life en daarmee een horde liefhebbers achter zich aan kreeg, maar ook een stijl die een groot deel van de massa niet aanspreekt – vandaar ook dat Knight of Cups gemengde reacties zal opleveren, al zal Malick daar niets om geven.

Knight of Cups review

Maar die gemengde reacties komen niet enkel door de afwijkende stijl van de film. Knight of Cups ziet er prachtig uit maar voelt wat dun aan. Vooral door het missen van diepgang in dialoog maar ook door bepaalde details die niet helemaal lekker zijn uitgewerkt: zo draait de film om scenarioschrijver Rick (overigens wel erg sterk gespeeld door Christian Bale) die wel héél weinig schrijft. Sterker nog, als we Rick zijn huis in volgen is het enige dat te herleiden valt naar zijn werk een verloren blocnote. Verder ook geen boek te zien in het hele huis, wat wellicht ook wel opvallend is voor een schrijver.

Om het positieve uit bovenstaande te herhalen: wat ziet het er allemaal prachtig uit. Malick weet hoe hij een abstracte wereld in beeld kan brengen en doet dat opnieuw met verve. De beelden die we voorbij zien komen zijn uitgebalanceerd, hebben perfect licht en lijken in elkaar gepuzzeld door een director of photography die maanden besteed heeft aan composities.

Terug naar waar het allemaal om draait: het verhaal van Knight of Cups. Rick is een hoofdpersoon die aan het zoeken is. Zoekend naar zijn identiteit, naar zijn plek in de wereld. Dat gat probeert hij op te vullen met vrouwen, drugs, werk en andere dingen die hem eigenlijk geen stap dichterbij brengen. Het is een zoektocht die veel mensen zullen herkennen en daarmee zoomt Malick wederom in op een van de moeilijke vragen van het leven: waarom ben ik hier?

knight of cups recensie

Wat opvalt in Knight of Cups is de hoeveelheid aan nieuwe personages die worden geïntroduceerd bij het aanbreken van een nieuwe scene, en net zo snel weer verdwijnen. De film illustreert daarmee de zoektocht en de vluchtige contacten die daarbij horen maar het betekent ook dat we niet de diepte ingaan met personages die dat wel lijken te verdienen. Malick zal dat met opzet hebben gedaan, al weet ik niet of ik dat een sterke keuze vind.

Al met al is Knight of Cups een lastige film om te beoordelen, maar dat maakt hem wel weer bijzonder interessant. The Tree of Life was fantastisch en ik hoop dat Knight of Cups tijd nodig heeft om naar dat niveau toe te groeien. In ieder geval is het aan te raden om hem te zien, en je eigen oordeel te formuleren. Niet alleen over de film, maar tevens het leven.

Knight of Cups draait vanaf 17 september in de bioscoop.