Kikujirô no Natsu

Zo nu en dan worden er films gemaakt die heel simpel ogen, maar tegelijkertijd omringd worden door een aura van onschuld en nostalgie. Het zijn films die zich van geen kwaad bewust zijn en een mystieke kwaliteit bezitten die zich moeilijk lijkt te lenen voor een verbale omschrijving. Kikujirô No Natsu (Japan, 1999) is zo’n film en ironisch genoeg ga ik precies hetgeen proberen te beschrijven wat deze onbeschrijfelijke film zo speciaal maakt.

image

Kikujiro’s Summer (want zo luidt de Engelse titel van deze film) bevat een simpel plot; Masao is een weinigzeggend en ietwat dikkig jongetje dat bij zijn grootmoeder woont en op een zomerse dag de beslissing neemt om zijn moeder te gaan zoeken. Onderweg wordt Masao bijgestaan door zijn gokverslaafde, nogal norse buurman Kikujiro (gespeeld door regisseur Takeshi Kitano zelf) die eigenlijk niet zoveel zin in deze trip lijkt te hebben.

Omdat Masao en Kikujiro onbekenden van elkaar zijn en allebei überhaupt niet zo van praten houden zorgt hun band voor scènes die tussen avontuurlijk, ongemakkelijk, ontroerend en grappig in lijken te zweven. Er is bijvoorbeeld een scène waarin Masao ergens tijdens de trip door een kinderlokker het park in gesleurd wordt om uiteindelijk door zijn weinig charmante beschermengel/buurman gered te worden. Het is een beeldschone scène die dankzij Kitano’s droge regie en acteerwerk exact de juiste snaar raakt en de kijker een gek gevoel meegeeft waar nauwelijks een vinger op te leggen valt.

image

Zo is de film eigenlijk een aaneenschakeling van momenten die, ondersteund door de pastelkleurige cinematografie en de prachtige soundtrack van Joe Hisaishi, een mystiek gevoel van ongemakkelijkheid en nostalgie bij de kijker weten op te roepen. En dit allemaal met het fantastisch in beeld gebrachte landschap van Japan als decor voor de kleurrijke belevenissen van onze hoofdrollen.

Inmiddels ben je je misschien wel gaan afvragen of het Masao uiteindelijk lukt om zijn moeder te vinden. Of misschien ben je wel benieuwd geworden naar het achterliggende verhaal omtrent Kikujiro’s norse karakter? Om daarachter te komen is mijn enige advies om Kikujirô No Natsu eens op te zetten. Misschien binnenkort, op een schemerende zomeravond, maar misschien ook wel niet.

Vind ons: