Kaboom Animation Festival 2019: een knaller van een openingsavond

Men neme een HAFF-atoom en een KLIK-atoom. Men brengt deze onder hoge druk samen en daaruit ontstaat Kaboom Animation Festival. Met deze woorden werd het nieuwe animatiefilmfestival dat Nederland rijk is geopend. Waar Kaboom vorige week in Utrecht uitbarstte tot een festival vol vertier voor kinderen, staat aankomend weekend de Amsterdamse Westergasterrein op springen, dankzij een bomvol animatieprogramma. De festivaleditie voor volwassenen werd woensdagavond op geheel eigen wijze geopend.

Kaboom is het resultaat van de fusie van het Utrechtse Holland Animation Film Festival (HAFF) en het KLIK Amsterdam Animation Festival die in 2018 werd aangekondigd. De openingsavond werd op twee locaties georganiseerd: Het Ketelhuis en het Machinegebouw, dat twee panden verderop ligt. De twee zalen stonden tijdens de openingsceremonie live in verbinding met elkaar en daar maakten de presentatoren Roloff de Jeu en Michael Veerman dankbaar gebruik van.

Geen ellenlange speeches, geen uitvoerige formele dankwoorden voor alle sponsoren. Nee, Kaboom werd op een eigenzinnige en informele manier geopend, met een humoristische chaos bestaande uit een potje Wie is het? om de Koreaanse gasten van het festival voor te stellen, heen en weer geren van de presentatoren, festivaldirecteur Bram Kranendonk en artistiek directeur Aneta Ozorek tussen de twee zalen en grappige vooraf opgenomen sketches met dit viertal.

En films natuurlijk! Want dat is waar het op Kaboom grotendeels om draait. Het programma is enorm divers en internationaal: van features tot shorts, van toegankelijk tot experimenteel en van Afrika tot Azië. Naast dat Kaboom de spotlights op Koreaanse animatiefilms richt, kunnen liefhebbers van Aardman Animations ook hun hart ophalen. Zowel shorts als feature films van deze Britse animatiestudio zullen de aankomende dagen te bewonderen zijn. Ook is er speciale aandacht voor het feit dat de Nederlandse animatiefilm 100 jaar bestaat. Tijdens de opening was Een avontuurtje in ’t luchtruim van Alex Benno uit 1919 te zien, waarbij in de ene zaal de presentator de personages in de film een stem gaf en in de andere zaal de film van live muziek werd voorzien. Een unieke ervaring, want tijdens het festival worden deze taken aan professionals overgelaten.

Bovendien is komiek en regisseur van onder andere de Netflix-serie BoJack Horseman Mike Hollingsworth te gast voor een masterclass en de stand-up comedy show Cartoons-Comedy-Chaos!, zijn er verschillende exposities en virtual reality installaties te bewonderen en kan er natuurlijk gefeest worden. Aan het einde van de openingsavond ontmoetten de genodigden die over twee zalen waren elkaar op één en hetzelfde feestje, zoals de twee animatiefestivals één groot feest zijn geworden. Kaboom wil een inspirerende factor in de Nederlandse culturele sector zijn en nog jarenlang blijven. Het resultaat van de nucleaire reactie die heeft plaatsgevonden in de Nederlandse animatiefilmsector ziet er wat dat betreft veelbelovend uit.

Vind ons: