Deze maand zou River Phoenix 45 jaar zijn geworden, ware het niet dat hij in 1993 overleed aan een overdosis in The Viper Room tijdens een Halloween feest. Wat een lang leven had moeten zijn waarin hij filmgeschiedenis schreef, was ineens niet meer. Het jongere broertje van Joaquin Phoenix was erg geliefd en werd gezien als een van de grote sterren van de toekomst. Vreemd is het dan ook niet dat er in de jaren na zijn dood het nodige beeldmateriaal naar buiten is gekomen. En toen we dachten dat we alles gezien hadden, was daar ineens James Franco…

Het blijkt dat James Franco een obsessie heeft met de film My Own Private Idaho, de klassieker van Gus van Sant met River in de hoofdrol. Tijdens het filmen van My Own Private Idaho is er enorm veel beeldmateriaal verzameld dat nooit gebruikt is in de film, maar ook beelden van de set, het reizen met de crew, etcetera. Franco en Van Sant hebben al die beelden bij elkaar gebracht met als doel een documentaire in elkaar te zetten: My Own Private River, als eerbetoon aan River. Het is klaar, maar we lijken het nooit te kunnen gaan zien.

Verschillende partijen zijn betrokken bij het tegenhouden van de release van My Own Private River. Allereerst is er, opvallend genoeg, Joaquin Phoenix. De familie Phoenix zou het volgens hem te pijnlijk vinden om de film over River publiekelijk te zien worden en daarmee gooit hij een blokkade op – ook omdat James Franco veel waarde hecht aan de wensen van de familie lijkt dat een belangrijke reden dat de film er niet komt.
Opvallend is ook dat Joaquin Phoenix in eerste instantie akkoord was met een release. Maar nadat er een exclusieve 12-uur (!) durende cut werd uitgezonden tijdens een kunstfestival, kreeg de acteur toch twijfels.

my own private idaho river phoenix

Er zijn daarnaast nog wat krachten die de film tegenhouden en de belangrijkste is New Line Cinema. De filmmaatschappij claimt dat My Own Private River inbreuk maakt op copyright van de originele film waarvan zij uiteraard de rechten in handen hebben. En omdat geld (wordt er nog echt geld verdiend met My Own Private Idaho?) nu eenmaal belangrijker is dan een filmisch eerbetoon, staat New Line in de weg.

Ondertussen is er een petitie gestart die alle betrokken partijen moet overhalen om de film alsnog het licht te laten zien. Maar toen de organisator daarvan de ruim 1000 handtekeningen naar Joaquin Phoenix stuurde, kreeg hij als antwoord: “I am sorry but neither Gus (Van Sant) nor I will support the release. We respect the privacy of the Phoenix family in all such matters.” Ook Gus van Zant lijkt dus ondertussen te zijn afgehaakt.

Een jammerlijk verhaal dus over wat een prachtig eerbetoon zou kunnen zijn aan een veel te vroeg overleden acteur die nog altijd in de harten van filmliefhebbers zit. Onze hoop is gericht op James Franco, maar of dat terecht is kunnen we helaas alleen maar afwachten.

Bron: Dazed
Image credits: Altscreen, New Line Cinema