In Hiding in Plain Sight zoeken we op Netflix films, series of documentaires die aandacht verdienen. En dat doen we op alfabetische volgorde. Deze week zijn we bij de J van Jago: A Life Underwater

In deze korte documentarie vertelt de tachtigjarige Rohani over zijn leven als visser. Niet zomaar een visser, een die minuten lang zijn adem onder water kan inhouden om op vissen te jagen.

Rohani woont in een kleine houten hut op een van de Togaen Eilanden, vlakbij Sulawesi in Indonesie. Hij is een jager van de Bajau, een volk van zeenomaden die zich hebben verspreid over de Filipijnen en de Indische Archipel. De Bajau die aan zee leven staan bekend als ’s werelds beste free divers, duikers zonder uitgebreide uitrusting.

Als Rohani heel jong is leert zijn vader hem zwemmen, diep duiken en op vissen jagen. Een indrukwekkende ervaring voor een jongen van vijf. Zijn vader leert hem niet alleen een effectieve jager te zijn, maar ook respect te tonen voor zijn prooi, de zee en de geesten van de zee.

Op zijn twintigste mag Rohani alleen jagen, voor de Bajau het teken dat je een man bent. Rohani blijkt al snel een van de beste duikers te zijn, en hoe dieper hij duikt, hoe beter zijn reputatie wordt. Uiteindelijk krijgt hij de naam Jago: meester.

Rohani’s verhaal wordt nagespeeld door de jongere generatie Bajau, begeleid door prachtige shots en muziek, met altijd een kleine hint van mysterie en magie. Het doet mij in ieder geval denken aan de manier waarop mijn oma vroeger verhalen vertelde over de Molukken.

Jago: A Life Underwater is geen documentaire over grote heldendaden of meeslepende gebeurtenissen, maar een intiem portret van een man die zijn hele leven gewijd heeft aan de oceaan. Het is een oceaan die geeft en neemt, iets wat ook Rohani uiteindelijk leert. Want hoewel zijn ogen stralen als hij vertelt over de diepste duik of grootste vangst, vullen ze zich met tranen als hij vertelt over het verlies van zijn zoon. Rohani is zich ook bewust van zijn eigen sterfelijkheid. Hij is inmiddels al tachtig en voelt dat hij lang niet alles meer kan zoals hij dat vroeger deed. Hij maakt hierdoor zowel een sterke als kwetsbare indruk. Tot hij het water induikt. Onder water is hij nog steeds een ervaren en dodelijke jager.

Jago: A Life Underwater is dus nu te zien op Netflix.