It happened one night

 

Er is slechts een handvol films die de Oscar grand slam wint. De grand slam omvat de prijzen voor beste film, beste acteur, beste actrice, beste regisseur en beste script. De eerste film die dit illustere doel bereikt is It Happened One Night (1934) van Frank Capra met in de hoofdrollen Clark Gable en Claudette Colbert. Maar wat betekenen 5 Oscars meer dan 80 jaar na dato? Er heerst tegenwoordig een heel andere verwachting bij een goede film of acteerprestatie. Kan een klassieke Oscar-winnaar als deze op tegen een moderne ervaring als bijvoorbeeld The Revenant?

De koppige Ellen Andrews (Claudette Colbert) heeft haar zinnen gezet op een huwelijk met de arrogante King Westley. Haar vader is minder gelukkig met haar keuze, dus sluit hij zijn dochter op in haar hut op het familiejacht te Miami. Ellen ontsnapt aan de aandacht van het personeel en vindt haar weg naar het intercity busstation. Daar ontmoet ze de nonchalante journalist Peter Warne (Clark Gable). Warne heeft een goed verhaal nodig om zijn baan veilig te stellen. Ze treffen elkaar in de bus naar New York. Peter herkent Ellen, en ruikt een primeur. Hij moet Ellen dan wel heelhuids in New York krijgen. Ellen’s wanhopige vader zoekt ondertussen stad en land af naar zijn weggelopen dochter.

It Happened One Night heeft de tand des tijds goed doorstaan. Er zijn momenten die voor de moderne kijker ouderwets aandoen. Een volwassen vrouw die door haar vader onder huisarrest wordt geplaatst, zou tegenwoordig als vrijheidsberoving worden gezien. Seks voor het huwelijk is uit den boze. Gable’s Peter Warne is overduidelijk een Echte Man™ die dames over rivieren tilt (hij bakt overigens zijn eigen eieren). De humor tilt de film naar een hoger niveau. Er zijn voorbeelden te over. De mooiste volgen altijd uit interacties tussen Ellen en Peter. De omslag in hun relatie volgt als hun bus een gedwongen stop maakt en ze tot elkaar veroordeeld zijn in een vakantiehuisje. Echte Man™ Peter schrijft hun in als man en vrouw, maar de volgende ochtend staan er 2 detectives aan de deur. Ze zoeken Ellen en zijn niet overtuigd van Peter’s verhaal. Ellen en Peter improviseren noodgedwongen een toneelstukje om de detectives te misleiden, en wat volgt is een gouden scène. Een ander mooi voorbeeld is het punt waarop het duo besluit te liften. De door hun gedeelde tijd is wat spaarzamer tegen het eind van de film. Als zouthoudertje volgen daar wat scènes met Ellen’s goedwillende vader.

De combinatie van deze ouderwetse elementen en grappen levert een hele charmante film op. Clark Gable en Claudette Colbert zijn perfect op elkaar ingespeeld als ruziënd stel. Mede door hun biedt It Happened One Night meer dan 80 jaar later nog een onvergetelijke, vertederende ervaring.

Vind ons: