Is het een documentaire, is het een wetenschappelijk essay, of juist een kunstwerk? We komen er op de redactie van Cine.nl niet uit, maar zijn het over één ding roerend eens; als je het niet in een hokje kunt plaatsen, heb je ons mee.

Deze film is een ‘ervaring’, waarin je geluidsfragmenten hoort van een gesprek dat regisseur Michel Gondry voert met befaamd taalwetenschapper, filosoof en politiek activist; Noam Chomski. Gondry heeft de hele film geanimeerd met schetsen, woordflitsen en tekeningen, die aansluiten bij het verhaal van Chomski. In je hoofd komen beeld en geluid bij elkaar en vormen een feest van associaties.

En dat is ook precies waar het gesprek tussen de regisseur en de wetenschapper over gaat; wat doet taal, beeld en geheugen met communicatie? Waar komt inspiratie vandaan? En hoe komt het überhaupt dat we als soort zijn gaan praten? Wij zijn geprogrammeerd de wereld om ons heen op een bepaalde manier te interpreteren, maar hoe zou een alien diezelfde dingen ervaren? Zo wordt een voorbeeld gegeven van een mannetje dat in een verhaal door de tijd kan reizen. Wanneer we bijvoorbeeld Marty Mc Fly -om maar een actueel voorbeeld te noemen- in het verleden zien lopen over straat, ervaren we dat nog gewoon als ‘onze’ Marty. Maar als hij zichzelf tegenkomt, omdat er iets is misgegaan met de tijdmachine. Wie is dan nog de echte Marty?

Regisseur en kunstenaar Michel Gondry houdt zich al langer bezig met psychologische en filosofische onderwerpen, zoals het geheugen in Eternal Sunshine of the Spotless Mind. En hij denkt graag buiten de box. Maar wel met een dikke knipoog, zoals in Be Kind Rewind. Daarnaast toonde hij zijn creatieve veelzijdigheid in de vele videoclips die hij maakte, voor o.a. Bjork, The Rolling Stones en Beck.

is-the-man-who-is-tall-happy-an-animated-conversation-with-noam-chomsky-996737l

Maar waarom koos Gondry nu voor deze vorm? In een interview met Notebook Magazine vertelt Gondry hoe hij veel traditionele documentaires ervaart als een ‘verborgen subjectiviteit’. Als kijker ga je ervan uit dat de camera niet liegt, dus als je iemand in een interview over een onderwerp ziet praten, kun je ervan uitgaan dat dat waar is. Maar filmmakers kunnen een documentaire flink sturen in een richting die hen goed uitkomt voor het vertellen van hun verhaal. Dat gebeurt echter achter de schermen en als kijker merk je dat niet. Gondry: ‘als je de boel animeert, toon je het publiek overduidelijk jouw interpretatie van het verhaal. Er is geen ontkomen aan, je kunt je niet verstoppen.’ Bovendien stapt Gondry in deze film regelmatig in de rol als maker. We horen hem vertellen over het proces van de film. Zo zegt Professor Chomski in het gesprek het woord ‘yield’ en ontstaat er een misverstand met de Franse Gondry, die ‘eel’ verstaat. Het duurt even voor het gesprek weer op gang komt en de animatie toont ons ondertussen vrolijk dit grappige misverstand, wat het nog meer uitvergroot.

De documentaire heeft een rauwe look en feel, wat niet alleen een bewuste keuze van Gondry zelf was. Hij heeft de film geheel zelf getekend -zonder animatie team- wat tegenwoordig ongebruikelijk is. Hij werkte er ‘s avonds aan, tijdens de montage periode van zijn andere film, The Green Hornet. “Ik teken alles met de hand, want ik kan helemaal niet met computers overweg.”

Het levert een bijzonder geheel op, waar kunst en wetenschap samenkomen en je aan het denken wordt gezet. Wees wel gewaarschuwd; de film is niet ondertiteld en er wordt veel wetenschappelijk Engels in gebruikt, afgewisseld met het Engels van Gondry, dat gehuld is in een dik Frans accent. Ook flitsen en stuiteren de animaties in felle kleuren aan je voorbij. Niet een aanrader dus voor mensen met epilepsie, of hoog sensitiviteit.
Maar hou je wel van een echte ‘nadenkfilm’ en ben je nog steeds enthousiast, dan kun je Is the Man who is Tall Happy? in Nederland vanaf 12 november in de bioscopen zien.

If you’re willing to be puzzled you’ll learn.’ Noam Chomski

 

Benieuwd naar het hele interview dat Notebook met Michel Gondry had?  klik hier!

is-the-man-who-is-tall-happy_011

Is The Man Who Is Tall Happy? Draait vanaf 12 november in de bioscoop.