Luuk van Huët introduceert bij Cine de nieuwe rubriek Animonday. Voortaan kun je elke maandag bij Cine terecht voor een verse dosis animatienieuws, aankondigingen van events en natuurlijk trailers en geanimeerd vermaak.

Als levenslange fan van animatie werd ik in 2007 één van de founding fathers van het KLIK Amsterdam Animatie Festival, waar ik nog steeds bij betrokken ben. Zodoende hou ik een vinger aan de pols van de animatiewereld en hoop ik via deze nieuwe rubriek ons vaste Cine-publiek te informeren en vermaken. Soms zal dat zijn door belangrijk animatienieuws te melden, een andere keer door een vooruitblik op een festival of retrospectief, maar altijd zal animatie centraal staan in welke vorm dan ook.

Nieuws: John Lasseter gaat weg bij Disney

Het belangrijkste animatienieuws is het aangekondigde vertrek van Pixar- en Disneyeindbaas John Lasseter. Lasseter wordt beschuldigd van ongepast gedrag op de werkvloer en seksuele intimidatie: werknemers klaagden over ongevraagde lichamelijke intimiteit en handtastelijkheid. Binnen Disney lijkt het erop dat de bedrijfstop wist van Lasseters gedrag: er zouden onder andere specifiek werknemers in zijn gezet om te voorkomen dat Lasseter tijdens bedrijfsfeestjes vrouwen lastig zou vallen. Alhoewel Lasseter pas in 2019 op zal stappen, zal hij in de tussentijd geen kantoor hebben in de studio’s terwijl hij als consultant zal werken. Lasseter wordt dan wel niet direct met pek en veren afgevoerd, maar hiermee hebben de animatoren die zich verenigden onder de banier #LoseLasseter een belangrijke overwinning gescoord. Wie Lasseter zal opvolgen is nog niet bekend gemaakt, maar de namen Jennifer Lee (Frozen) en Pete Docter (Up, Inside Out) gonzen in de wandelgangen.

Aankondiging: A Summer With Studio Ghibli

De Amsterdamse arthousebios LAB111 en het Rotterdamse filmhuis KINO presenteren vanaf 1 juli een programma met maar liefst 18 films van de legendarische Japanse animatiestudio Ghibli, waar onder andere anime-grootmeester Hayao Miyazaki nu werkt aan zijn al dan niet laatste film getiteld How Do You Live? In het programma zijn Miyazaki’s meesterwerken My Neighbor Totoro, Princess Mononoke en Spirited Away te zien, en daarnaast titels zoals Pom Poko, Grave of the Fireflies en The Tale of the Princess Kaguya van de recentelijk overleden regisseur Isao Takahata en The Red Turtle van onze eigen Michael Dudok de Wit. We gaan met Cine hier zeker dieper op in, maar geniet eerst van de wederom fantastische trailer:

Oscarwinnende VR-installatie CARNE y ARENA komt naar Nederland

CARNE y ARENA (Virtually Present, Physically Invisible) van Alejandro González Iñárritu werd vorig jaar in Cannes jubelend onthaald en won de eerste Special Achievement Academy Award in 22 jaar tijdens de Oscars (saillant detail, de voorlaatste werd in 1995 uitgereikt aan, jawel, John Lasseter voor Toy Story). Van 15 juni t/m 26 augustus 2018 is het werk te zien in het kader van de serie Xtended, waarin het EYE Film Institute aandacht besteedt aan spraakmakende Virtual Reality-projecten van filmmakers en kunstenaars, daarna is het van oktober 2018 t/m 3 februari 2019 te zien in de Fenixloods tot op het Internationaal Film Festival Rotterdam. Het is niet goedkoop, maar de kaartverkoop gaat als een tierelier, dus als je interesse hebt, loont het om er snel bij te zijn. De waslijst aan waarschuwingen schrikt misschien wat af, maar dat komt natuurlijk omdat er het nodige arthouse-publiek op af zal komen voor wie VR toekomstmuziek was.

Kaarten reserveer je hier!

De eerste Animonday sluiten we af met een filmpje dat elke animatieliefhebber gezien moet hebben. Lees volgende week meer en wellicht tot morgen bij onze openluchtscreening bij Pllek!