Into The Wild

 

Het weer lijkt zich buiten aan te passen naar ons thema van deze maand, want de winter is dan eindelijk daar. En wanneer het écht koud wordt is er een aantal films waar ik het hele jaar niet meer aan heb gedacht, maar die ik dan ineens moét zien. Into The Wild is zo’n film. Voor mij persoonlijk een klassieker, en misschien verdient die film dat label ook wel gewoon.

Into The Wild is het verhaal van Christopher McCandless, met verve gespeeld door Emile Hirsch. Het verhaal is waargebeurd, en op briljante wijze vertaald van roman naar film door Sean Penn. Christopher, die net zijn school heeft afgemaakt en een mooie toekomst tegemoet gaat, legt een andere weg af dan de meesten. In dat proces wordt hij een statussymbool voor hordes mensen over de hele wereld die op zoek zijn naar vrijheid, naar zichzelf, of juist naar rebellie.

into the wild review

Hij besluit namelijk om van huis weg te lopen. Waar zijn klasgenoten op zoek gaan naar een baan, gaat hij op zoek naar iets waarvan hij nog niet weet wat het is. Hij laat alles achter om het avontuur tegemoet te gaan. Dat brengt hem van South Dakota tot Colorado en Californië. Christopher leert hoe de wereld in elkaar zit, hoe mensen in elkaar zitten, en hoe dat allemaal van de ene op de andere dag weer kan veranderen. Tijdens zijn trip ontmoet hij mensen die aan de onderkant van de samenleving bungelen, maar die toch oprecht gelukkig zijn. Het maakt hem persoonlijk groter, maar ergens maken de ontmoetingen (en het bijbehorende afscheid) hem ook kapot. Het drijft hem uiteindelijk weg van de mensheid. Tot hij alleen nog maar zichzelf heeft.

into the wild nederland

Na het bloedhete Slab City, Californië (zonder meer de heetste plek die ik zelf in mijn leven heb bezocht) belandt Christopher in de winterse wildernis, alleen, ondanks protesten van de mensen die hem omringen. Het gevoel van mens tegenover natuur, of hoe die twee samensmelten, is overweldigend in Into The Wild. Hoe de natuur constant balanceert tussen schoonheid en gevaar nodigt uit tot drang naar avontuur, maar maakt je tegelijkertijd nederig. Zoals de hele film dat doet. Die balans is wat Into The Wild 5 uit 5 sterren geeft. Gaat dat zien.

Vind ons: