In september besteden we met Cine.nl aandacht aan De Ander in de cinema. Een vrij filosofisch thema, dat goed aansluit op de screenings in het kader van de Extended Cut: Film & Filosofie Avond Screenings die de komende maanden plaats zullen vinden in de hipste huiskamerbioscoop van Amsterdam Noord, FC Hyena. Cine-redacteur Luuk van Huët sprak met organisator, MC en filosofe Joyce Pijnenburg over het initiatief, dat wordt georganiseerd uit naam van VG Amsterdam.

LvH: “Kun je omschrijven hoe de vertoningen globaal gaan verlopen? Wat kunnen mensen verwachten en wat hoop je te bereiken wat betreft publieke interactie?”

JP: “Het programma is een podium voor korte films, met nagesprekken met de makers. Ik zal bij aanvang het thema van de avond kort toelichten, daarna bekijken we drie korte films. vervolgens komen de filmmakers op het podium. De laatste veertig minuten zijn voor verdieping met vragen uit de zaal en een verder gesprek tussen de filmmakers.”

LvH: “En vanuit welke achtergrond benader jij film?”

JP: “Ik ben geen filmkenner, maar ik geloof in de invloed van verhalen. Daarmee doel ik niet op een duidelijk plot, maar cultuurmakende en -brekende beelden en woorden of een eigentijdse verwerking van universele of cultuurvaste symbolen. Elke tijd, de kleine tijd van een persoon en de lange tijd van een cultuur of natuur, is een verhaal; film laat zulke verhalen zien, laat dus mensen en tijden zien. Ik benader films als filosoof en historicus, wat voor mij betekent dat ik kijk naar wat ze zichtbaar maken over benaderingen van de verhouding mens en wereld, vergankelijk en onvergankelijk, en over diepliggende culturele patronen in de maatschappij.”

LvH: “Waarom de keuze voor FC Hyena?”

JP: “FC Hyena is een unieke bios aan het IJ, een van die plekken waar Amsterdam het ruimst aanvoelt. Dat past bij VG Amsterdam, het podium voor kunst en reflectie waarvoor ik deze serie maak. Het filmhuis (met restaurant) heeft een heel informele sfeer, lijkt me daarom heel geschikt voor een open gesprek. Ze ontvangen bovendien vaker kleine thematische festivals en dergelijke, laten geregeld mooie klassiekers zien voor weinig entreegeld en staan open voor nieuwe ideeën. Kortom, een fijne en passende partner.”

LvH: “Hoe is de samenwerking met Cinecrowd ontstaan?”

JP: “Ik ontmoette iemand die bij Cinecrowd betrokken is en die me inspireerde. Ik had daarvoor geen idee van het bestaan van crowdfunding voor films. Nu bleek dat onafhankelijke filmmakers best wel vaak korte films maken die het grote publiek uiteindelijk niet bereiken en soms maar eens of een paar keer vertoond worden. Daar wilde ik iets aan doen. Platform Podium VG is er bovendien juist voor de onafhankelijke en laten we zeggen eigenwijze makers en denkers, die in de regel vaak wat onzichtbaar blijven. Dat was dus een mooie match.”

LvH: “Hoe heb je de films geselecteerd? En hoe reageerden de filmmakers toen je ze benaderde?”

JP: “Als programmamaker vanuit VG Amsterdam was ik vooral geïnteresseerd in films met een min of meer expliciet filosofisch of levensbeschouwelijk thema. Ik heb eerst heel veel trailers en filmbeschrijvingen gekeken in de database van Cinecrowd en daarna op basis van inventarisatie van thematiek een paar shortlists gemaakt van films die passend leken.”

JP: “De makers waren bijna allemaal meteen enthousiast om erbij te zijn en hun film te laten zien. Enige probleem was dat sommige films die interessant leken niet op tijd af zouden zijn.”

 

LvH: “En wat kunnen mensen verwachten per avond? Wat gebeurt er in september?”

JP: “Donderdag de 28ste september gaan we in op materialisme, (zelf-)beeld en imagocultuur. Het zijn drie heel verschillende korte films waarin bezit en verlies en (zelf-)beeld centraal staan. We zullen verkennen welke rol het neoliberalisme heeft gehad op het in de jaren ’80 en ’90 sterk gegroeide materialisme en individualisme. Filmmakers Silvia Martes, Serge Onnen en Renko Koppe hebben drie heel verschillende maar esthetisch interessante korte films gemaakt, die alle op hun eigen manier een kritische blik laten zien – een protest lijken aan te tekenen tegen materialisme of kapitalisme – en misschien wel een suggestie doen voor een andere weg. Alle drie de makers waren geïnspireerd door ten minste een (westerse of oosterse) filosoof. Ik ga waarschijnlijk vooral vragen stellen over de filosofen achter de films, daar ben ik benieuwd naar. Ik denk dat ze ook elkaar wel wat te vertellen hebben daarover.”

LvH: “En daarna volgt de vraag: wat gaat er in oktober gebeuren?”

JP: “26 oktober bekijken we drie films die gaan over betekenisloosheid en de vraag of je ergens in kunt geloven. Met de films The Pain Body, Half Leeg en Credo. Ik zal er nog even niks over verklappen. Maar waarschijnlijk lichten we binnenkort al een tipje van de sluier op in een blog voor VG Amsterdam.”

LvH: “En hoe ziet de derde avond er uit?”

JP: “Op 30 november kijken we drie korte films die allemaal gaan over onbewuste invloeden, identiteitslagen. Het spreekt voor zich, lijkt me, dat we een paar Grote Vragen gaan bespreken, met name wat het ‘zelf’ nu eigenlijk is.”

LvH: “Zijn er toekomstplannen voor meer screenings? En waar zou dat van afhangen?”

JP: “Ik zal alvast verklappen dat ik nog wel zeker drie thema-avonden willen programmeren: over Nederlands kolonialisme, racisme en de dood. Of dat ook gaat gebeuren hangt vooral af van het aantal bezoekers in deze serie. Niet twijfelen dus en komen!”

LvH: “Als je één tip voor de leek zou willen geven, wat zou je tip zijn?”

JP: “Als een film je raakt, vraag dan door bij jezelf over het waarom daarvan en het waarom weer daarachter, ja een beetje zoals sommige tweejarigen maar doorvragen. Vaak is iets dat je raakt verbonden aan een meer algemeen historisch of cultureel thema. Ik geloof dat het verbindend werkt om cultuurpatronen die in je eigen psyche doorwerken te ontdekken.”

Over Joyce: Joyce Pijnenburg heeft een bureau voor filosofie en schrijft en geeft les over vrouwen in de filosofie en mystiek. Ze is voorzitter van podium voor kunst en reflectie VG Amsterdam en ook als bestuurder betrokken bij Society for Women in Philosophy (NL).

https://www.vgamsterdam.nl/

Extended Cut is een filosofisch filmpodium voor onafhankelijke films van Nederlandse bodem, een samenwerking tussen VG Amsterdam, FC Hyena en crowdfunding platform CineCrowd. Kaartjes zijn te koop aan de deur.