De derde iteratie in horrorfilms is bijna altijd een prequel. Wat gebeurde er vóór alle slachtpartijen, verjagingen en uitdrijvingen? Insidious: Chapter 3 gaat daar verder op in, en we komen te weten hoe Elise (Lin Shaye) “the Further” ontdekte, wie zij was voor de problemen met de familie Lambert en dat ze eigenlijk heel badass is.

Het verhaal om de demonenjacht heen is beschamend leeg en slecht uitgevoerd; de dynamiek tussen hunted schoolmeisje in kwestie Quinn Brenner (Stefanie Scott) en haar vader (Dermot Mulroney) is lachwekkend. De dialogen lijken rechtstreeks uit campy jaren 50 films te komen, en de emotionele band die de film met de kijker verwacht op te bouwen is er simpelweg niet. Dat maakt niet uit, want de film draait daar niet om. Echter is dat wel het verschil tussen een middelmatige horrorfilm en een écht goede horrorfilm, en maakt het de eerste drie kwartier nogal taai om doorheen te komen. Eenmaal voorbij de geforceerde drama wordt het leuk: Elise (Lin Shaye) is van bijrol in de eerste twee delen gepromoveerd naar de hoofdrol. Een slimme zet, want het standaard horror verhaal van een hulpeloze familie in een bezeten huis is bekend en biedt niets nieuws. Maar samen met de twee spookjagers Tucker (Angus Sampson) en Specs (Leigh Whennel, tevens de regisseur) die voor de humor in het verhaal moeten zorgen, gaat ze op jacht.

 

Het ietwat geforceerde “bring it, bitch”, dat Elise tegen de demoon in the Further roept (gejuich vanuit het publiek) is een mooi breekpunt; vanaf dat moment is de film ook niet echt eng meer en zijn de jump scares een ding van het verleden (met wat uitzonderingen hier en daar natuurlijk), en is het vooral Elise die tegen demonen vecht. Dat doet ze voor ons vermakelijk en voor de Brenners zeer verdienstelijk. Dus als Whennel een Insidious: Chapter 4 gaat maken -en afgaande op het einde gaat dat ook gebeuren- hoop ik dat hij niet de halve film verkwanselt aan een inwisselbare familie die we toch niet meer terugzien: maak er gewoon de grote Elise Rainier show van, dat is duidelijk wat Whennel het liefst wil maken, en dat is duidelijk wat deze recensent het liefst ziet.