Import #NFF2016

 

De Nederlands-Bosnische regisseuse Ena Sendijarevíc is bezig met een zegetocht over de wereld. Haar film Import ging eerder dit jaar in Cannes in premiere en is sindsdien niet te stoppen. Hoog tijd voor meer aandacht in Nederland dus – en gelukkig draait Import dan ook een aantal keer tijdens NFF.

Hoe goed is de film dan? Heel erg goed. Sendijarevíc lijkt eigenlijk een fotografe die met bewegend beeld werkt. Ze lijkt heel secuur te werk te zijn gegaan met de composities van werkelijk ieder shot in de film – en werkt daarbij met kaders die uit balans zijn, maar daarmee het absurdistische verhaal volledig ondersteunen.

Import gaat over een Bosnisch gezin dat de oorlog in hun thuisland is ontvlucht. Ze komen in 1994 als vluchteling terecht in Nederland waar ze, na het ontvangen van hun verblijfsvergunning, in een klein dorp gaan wonen. Daarmee is de film ook bijzonder actueel. Sendijarevíc vertelt na afloop van de vertoning dat het ook een reden is geweest om dit verhaal als eerste hoofdstuk in haar oeuvre te maken omdat het zo actueel is. ‘Ga terug naar je eigen land’ echoot het in de film – en je denkt beschaamd aan de talloze demonstraties die we op televisie voorbij zien komen.

Het is een film vol vervreemde beelden. Het gezin komt terecht in een andere wereld – waar sommige mensen hun best doen om te helpen, en anderen juist het tegenovergestelde doen. Maar juist dat gevoel van ergens anders zijn wordt heel sterk naar voren gebracht. Door de beelden, de compositie en de vaak grappige, vreemde dialogen. Import is heel goed geslaagd, voelt zeer persoonlijk, en doet ons uitkijken naar veel meer werk van deze maakster. Ga hem zien als je de kans hebt.

Vind ons: