Nu aan het lezen:

Imagine Filmfestival: Wat moet je zien?

Imagine Filmfestival: Wat moet je zien?

 

Vanaf 14 t/m 24 april vindt het Imagine Film Festival plaats, in het EYE filmmuseum aan het IJ. Cine is er uiteraard bij om verslag te doen, maar we sturen je natuurlijk niet met lege handen de pont op. Hieronder lichten we een aantal must-see films uit die tijdens het festival draaien. Naast films kijken is er nog meer te doen, zoals de masterclass van Alex van Warmerdam. Alle films zijn overigens gratis te bezoeken met een Cineville pas. Zien we je daar?

Bone Tomahawk (2015) (klik voor volledige recensie)

In de hoofdrol zien we Kurt Russell als sheriff die na een kwart film op expeditie moet: zijn hulpsheriff is samen met een mooie vrouwelijke arts uit het dorp ontvoerd. Door de hulp van een lokale indiaan komen ze erachter dat de daders een groep kannibalistische half-indianen zijn, die ronddwalen in een grot. De grot bevindt zich op een terrein dat zich het beste meet met Carcosa uit True Detective. De strijd die daar wordt gevoerd is uiteindelijk het zwaartepunt van de film, en stelt niet teleur.

Project M (2014)

In de verre toekomst maakt een viertal mannelijke en vrouwelijke astronauten een proefvlucht ter voorbereiding op de lange tocht naar Jupiters maan Europa, waar water is aangetroffen. Vlak voor hun terugkeer naar de Aarde duiden nucleaire explosies op een wereldoorlog en lijkt de terugweg voorgoed afgesneden. Project M neemt zichzelf serieus genoeg om te boeien en is dan ook een heerlijke science-fiction film – voor liefhebbers.

Masterclass Alex van Warmerdam (21 april, start 17:30)

In het filmoeuvre van Alex van Warmerdam (Haarlem, 1952) spelen architectuur en design al vanaf zijn debuutfilm Abel (1986) een prominente rol. Of het nu de kunstmatige wereld uit Abel is, de nieuwbouwwijk en het bos in De Noorderlingen (1992), de boerderij in Kleine Teun (1999) of de villa in Borgman (2013), altijd zijn de locaties uitgesproken en met veel aandacht voor detail vormgegeven. Bovendien zijn ze volledig voor de film door de regisseur zelf ontworpen. In een gesprek met Phil van Tongeren geeft Van Warmerdam aan de hand van veel werkmateriaal inzicht in zijn keuzes voor zelfgebouwde locaties en het gebruik van de ruimtes daarin. Deze masterclass is in het Nederlands.

Gratis toegankelijk, kaarten afhalen op de dag zelf aan de kassa in EYE. De kassa gaat om 10 uur open. Maximaal 2 tickets per persoon, reserveren is niet mogelijk.

The Witch (2016)

Zeloten? Check. Eenzaam huis midden in de wildernis? Check. Grimmige sfeer? Check. Het is nu nog wachten tot de film in Nederland uitkomt, want hoewel deze heks goed is ontvangen op het Sundance Film Festival eerder dit jaar is er nog geen bioscoop release aangekondigd – tot nu. De film is op meerdere momenten te zien tijdens het Imagine Festival. Klik hier voor het blokkenschema.

Demon (2015)

De Brit Peter komt aan op het Poolse platteland voor zijn huwelijk met de Poolse Zaneta. In de aanloop naar de bruiloft ziet Peter vreemde dingen gebeuren en tijdens de feestelijkheden zelf krijgt hij een epileptische aanval. Maar dan begint hij ineens Jiddisch te praten. Bezetenheid en duistere dorpsgeheimen vormen de verontrustende bestanddelen van deze hoogst originele psychologische horrorfilm.

February (2015)

Kat en Rose zitten in verschillende jaren van een prestigieuze kostschool. De vakantie komt eraan en de school loopt leeg. Maar de ouders van Rose komen een dag later en van Kats ouders is helemaal geen spoor. Intussen wordt Joan, die uit een inrichting lijkt te komen, meegenomen door een christelijk echtpaar.

February is een film waarover je eigenlijk zo weinig mogelijk zou moeten zeggen, want iets meer dan de bovenstaande synopsis leidt onvermijdelijk tot spoilers.  Wat je wel kunt zeggen is dat Osgood Perkins (de zoon van Anthony) een debuut heeft afgeleverd dat uitblinkt door beheersing. Geen goedkope schrikeffecten, maar een fraai gebruik van de ijskoude, lege ruimtes en een geluidsband die onnatuurlijke stiltes en kleine effecten afwisselt met de ongemakkelijke score van Elvis Perkins. Van de drie jonge actrices is Kiernan Shipka uit Mad Men de bekendste. Maar ook van de anderen is het spel fantastisch, in een film die sinister blijft tot de laatste twist.

Yakuza Apocalypse (2015)

Yakuzabaas Kamiura is nagenoeg onkwetsbaar. Zijn geheim: hij is eigenlijk een vampier. Een misdaadsyndicaat eist dat hij zich bij hen aansluit, maar Kamiura weigert. Net voordat hij wordt vermoord, weet hij van zijn trouwe hulp Kageyama een vampier te maken. Die wil de moord op zijn baas wreken, maar moet afrekenen met meer dan gangsters alleen.

Na low-budgethits als Ichi the Killer, Gozu en de Dead or Alive-trilogie heeft cultregisseur Miike Takashi een groot aantal mainstream films gemaakt, afgewisseld met meer ingehouden films als 13 Assassins. Met deze krankjorume film keert hij weer helemaal terug tot de stijl waaraan hij zijn faam dankt: bizarre personages en verhaallijnen, een plot die alle kanten uitgaat en een mengeling van maffe humor, slapstick, grof geweld en fonteinen van bloed. Zolang Kageyama alleen gangsters hoeft te bevechten, weet Miike zich nog in te houden. Maar met de komst van een vechtjas in een kikkerkostuum gaan alle remmen los. Zien is geloven!

High-Rise (2016)

Tom Hiddleston (aka de chameleon) is bezig zijn oeuvre kleur te geven. En dat doet hij zeker niet onverdienstelijk. Hiddleston is binnenkort te zien in de Hank Williams biopic I Saw The Light, maar speelt ook de hoofdrol in de thriller High Rise. Wie het boek heeft gelezen van JG Ballard weet wat hem of haar te wachten staat.

Zoals je leest is er meer dan genoeg te zien en te doen op het Festival dit jaar met een fantastische line-up en toffe specials. Zo is er bijvoorbeeld een masterclass over het gebruik van vfx in de fantastische film, en een pitchwedstrijd waarin Nederlandse filmmakers hun idee pitchen voor een internationale jury. Check http://imaginefilmfestival.nl voor het volledige schema, alle specials en meer.

(bron: Imaginefilmfestival)

Leuk? Deel het even!
Leuk? Deel het even!
Written by

De grote eindbaas van Cine. Houdt van Dior, Wes Anderson, Migos, Edward Hopper en Instagram. Favoriete film aller tijden is op dit moment alles waar Michelle Pfeiffer in speelt. Kijkt films het liefst ‘s nachts.

Typ en klik enter om te zoeken