Het verhaal gaat dat Putin himself het bevel gaf om de première van Paddington 2 te annuleren, zodat The Scythian een alleenrecht had op de Russische bioscoopschermen. Na protesten van bioscopen (gedurfd, trouwens) ging Paddington 2 toch nog draaien, maar toen was The Scythian al een tijdje te zien. Ik was dan ook zeer benieuwd naar de film en wilde voor mezelf zien waar Putin dan zo trots op was. En ik moet zeggen dat ik me geen seconde heb verveeld.

The Scythian wordt neergezet als het Russische antwoord op Mad Max, maar die vergelijking voelt niet helemaal goed. De film lijkt eerder een Russische versie van Game Of Thrones, met clans, gevechten op lege vlaktes, en de strijd om de kroon.

Het verhaal draait om Lubotor, een krijger uit een leger dat heerst over de Russische steppe, en rechterhand van de koning. Als zijn vrouw en pasgeboren zoon (‘Your wife is screaming, it must be a future warrior’) ontvoerd worden door een groep wilden, heeft hij geen andere keuze dan erachteraan te gaan. En dat terwijl er een prijs op zijn hoofd staat. Vanaf daar is het een hack & slash vanjewelste.

De film is overigens opgenomen op de Krim en dat blijkt een prachtig gebied te zijn. Zonder te verzanden in een politieke discussie zou je dus wel kunnen betwisten of het wel een rechtmatige Russische film is, maar dat even terzijde. Het decor is fantastisch en leent zich perfect voor bloederige veldslagen. En die krijgen we te zien. Lubotor heeft met een hulpje aan Marten, een krijger uit het uitstervende ras van Scythianen, een wilde groep mensen die eigenlijk gewoon huurmoordenaars zijn. Bij de ontvoering van zijn gezin was Marten gevangen genomen, en nu neemt hij hem mee om hem levend bij de Scythianen te brengen, daar waar zijn gezin wordt vastgehouden.

De bloederige scenes volgen elkaar in hoog tempo op. Het ene gevecht nog harder dan het ander. De volgende doodsmak nog directer in beeld gebracht dan de vorige. En als we te maken krijgen met gevechten van bovennatuurlijke kracht zien we ook goed gelukte VFX. Ja, The Scythian is prima vermaak. Als je zin hebt in twee uur lang bikkelharde veldslagen dan is dit een film voor je lijstje.