Imagine 2018, dag 2: vooruitblik op klassiekers


Op het Imagine Film Festival zijn elk jaar de nieuwste titels op het gebied van horror, sciencefiction, fantasy en andere gerelateerde genres te zien. Daarnaast zijn er meestal een aantal (cult)klassiekers te bewonderen in het programma, zo ook dit jaar. Luuk van Huët heeft ze allemaal eerder gezien geeft graag een overzicht.

Vandaag is in het kader van het Kick-Ass Women programma de Zweedse wraakfilm Thriller – A Cruel Picture te zien. Deze zeer expliciete film uit 1974 was één van de inspiratiebronnen van Quentin Tarantino voor Kill Bill, specifiek voor het personage Elle Driver, gespeeld door Daryl Hannah. Hannah kreeg de film van Tarantino als huiswerk mee en was volgens geruchten ontstemd toen ze de film had gekeken: ‘Je hebt me porno laten kijken!’, was haar reactie. Thriller – A Cruel Picture bevat inderdaad hardcore seksscènes, en de scène waarin de protagoniste blind wordt gemaakt is gefilmd met een echt lijk. De film is wat dat betreft een uitermate guilty treasure waarin de lijdensweg van de getraumatiseerde Frigga vaak pijnlijk is om aan te zien. Christina Lindberg, de ster van de film, wordt ook tijdens de naarste scènes als lustobject in beeld gebracht en dat geeft nogal een onbestemd en ongemakkelijk gevoel. Maar vanaf het punt dat Frigga wraak gaat nemen, schopt de film behoorlijke hoeveelheden kont.

Op zondag is tevens The Big Lebowski te zien, een film die wellicht niet vanzelfsprekend in het programma past, maar die dusdanig definiëring heeft weten te ontwijken dat het ook niet verbazend is dat Imagine de twintigste verjaardag van deze iconische film viert. Ik verwijs nog maar even naar mijn discussie met mijn illustere naamgenoot.

De vertoning van Frankenstein met live-muziek door Ronnie van der Veer op maandag is blijkbaar al volgereserveerd, dus dat is een dode mus waarmee ik jullie niet blij zal proberen te maken.

Op donderdag 19 april presenteren Martin Koolhoven en Ronald Simons wederom hun double-bill Cinema Egzotik met daarin de sci-fi/horror-klassiekers Invasion of the Body Snatchers uit 1978 van Philip Kaufman en David Cronenbergs The Fly uit 1986. Invasion of the Body Snatchers is de zeldzame remake die beter is dan het origineel: Donald Sutherland, Brooke Adams en Jeff Goldblum ontdekken dat iedereen om hen heen langzaam maar zeker wordt gekopieerd door buitenaardse wezens. Cue paranoia en iconische filmmomenten!

In The Fly zien we wederom Jeff Goldblum als een nerdy wetenschapper die een revolutionaire teleporter heeft ontwikkeld, maar als zijn DNA gemengd wordt met dat van een vlieg, begint hij aan een gruwelijke transformatie. Body-horror van David Cronenberg op zijn best dus, met Jeff Goldblum en Geena Davis op hun schattigst als vers stelletje dat gedoemd is door de omstandigheden.

Oké, technisch gezien telt het Straight to Video – Friday the 13th programmaonderdeel ook als klassiekers; daar zien we immers cultfilms Jason Lives: Friday the 13th Part VI uit 1986 samen met Cheerleader Camp aka Bloody Pom Poms uit 1988. Voor de kwaliteit van de films kan ik moeilijk instaan, maar gezellig zal het zeker worden!

Vind ons: