IFFR: Demonios tus ojos

Cine is ook dit jaar weer aanwezig op het International Film Festival Rotterdam. Je krijgt van ons verslagen, recensies en sfeertekeningen vanuit de eigenzinnige Planet IFFR.

Filmmaker Oliver (Julio Perillán), de hoofdpersoon van Demonios tus ojos, lijkt de bezitter te zijn van duivelse ogen. In een van de eerste scènes kijkt hij porno op zijn laptop terwijl zijn vriendin onder de douche staat. Zodra hij voldoende opgewonden is, voegt hij zich bij haar in de douche.

Hierna vindt een abrupte breuk in de film plaats. Oliver is naar Spanje gereisd om zijn halfzus Aurora (Ivana Baquero), te bezoeken. De ogen uit de titel zijn vanaf nu nog meer van toepassing. Aurora, een studente, is het object van een sterk staaltje male gaze. De camera zwerft op heuphoogte of lager om haar heen, en bevindt zich meestal achter haar. Het is dan ook zijn gaze die Oliver terug naar Spanje heeft gelokt. In het filmpje dat hem voldoende opwond om zich bij zijn vriendin in de douche te voegen vertolkte Aurora namelijk de hoofdrol. Blijkbaar wil hij nog meer van haar zien, want hij verbergt een camera op haar slaapkamer.

Als het hierbij was gebleven was Demonios tus ojos misschien een waardevolle film geweest. Een beetje navelstaarderij, maar wel een grondige verkenning en ontmaskering van de male gaze in film. Maar regisseur en co-scenarist Pedro Aguilera neemt de film vanaf dan steeds overbodige stapjes verder. De eerste is nog een prettige verrassing. De geijkte wending zou zijn dat Aurora de camera vindt en de confrontatie met haar broer aangaat. In plaats daarvan besluit Oliver haar camerabeelden te laten zien. Dit leidt niet tot een definitieve breuk tussen broer en zus, maar tot een verdere escalatie van de toch al tamelijk gespannen situatie.

Ik zal niet verklappen wat er verder gebeurt, maar de lijn valt vrij eenvoudig door te trekken. Het waarom ervan is lastiger te achterhalen. Gelukkig vindt de moeder van Oliver en Aurora op enig moment uit wat er gaande is. Zij stuurt Aurora naar een psychiater, wat de makers van Demonios tus ojos de gelegenheid biedt om de drijfveren van Olivers gedrag uit de doeken te doen. Aurora beschrijft haar broer dan ook treffend als oscuro, duister.

Het is een verwijzing naar Olivers beroep: filmmaker. Het instrument van de filmmaker, de camera, vangt licht. Dat is precies wat duisternis is: een gebrek aan licht. Maar een goede filmmaker herschikt het gevangen licht tot een film om het vervolgens weer vrij te laten voor publieke vertoning. Aguilera houdt net als zijn creatie Oliver het licht gevangen. In Demonios tus ojos toont hij ons duisternis, en in duisternis valt niets te zien.

Vind ons: