IFFR: Columbus

Casey (Haley Lu Richardson) kookt elke avond een gerecht met veel groenten voor haar moeder. Ze is klaar met high school, werkt in de bibliotheek van Columbus en weigert een studie te kiezen. Ze wordt raar aangekeken door een vriendin die tijdelijk terug is. Ze houdt van architectuur, weet alles over de bijzondere architectuur die haar stad rijk is, maar weet niet zeker of ze architect wil worden.

Het is deze liefde voor bijzondere architectuur, waar Columbus in uitblinkt. Het is hoe Casey in contact komt met Jin (John Cho), een Koreaan die in de stad is omdat zijn vader daar in coma raakte terwijl hij zich voorbereidt op een lezing over architectuur. Ondanks dat Jin zelf niets met architectuur heeft stelt Casey’s liefde ervoor ze in staat een connectie te maken. Wat ze wel gemeen hebben is dat ze vastzitten in Columbus door hun ouder.

Het is ook de architectuur waarmee regisseur Kogonada, bekend geworden van zijn montagefilms over cinematografie, zijn stempel op de film drukt. Dit doet hij door consequent de eigenschappen van de gebouwen de gevoelens van zijn hoofdpersoon te laten spiegelen. Het mooiste voorbeeld hiervan is een gesprek tussen Jin en Casey op een gesloten houten brug over de toekomst. De brug symboliseert niet alleen de verbinding tussen heden en toekomst, maar de geslotenheid ervan geeft het gevoel alsof ze in een doos staan. Dit past goed bij de spanning die het gesprek oproept: beiden zijn niet klaar om erover te praten.

Kogonada toont zich een expert in het manipuleren van het beeld, maar dat is ook meteen de zwakte van de film. Die voelt namelijk aan als te gecontroleerd en manipulatief om oprechte emoties op te roepen. Ondanks de zware onderwerpen die aangesneden worden, raken Casey en Jin ons daardoor niet in het hart. Kogonada is duidelijk een regisseur die veel in zijn mars heeft, en dat toont hij in Columbus. Misschien moet hij nog meer de grenzen van zijn kunnen opzoeken om een echt spannende film te maken. Het maakt in elk geval nieuwsgierig naar zijn volgende werk.

Vind ons: