Beast


Met Beast heeft Michael Pearce een zelfverzekerd en pakkend debuut afgeleverd. Zie het als een moderne versie van D.H. Lawrence Lady Chatterley’s Lover maar dan met een mysterieuze seriemoordenaar die het mooie maar ruige eiland Jersey terroriseert.

Moll is een jonge vrouw die nog bij haar welgestelde ouders woont. Aan het begin van de film viert zij haar verjaardagfeest in een grote tuin. De camera vangt actrice Jessie Buckley net op een kwetsbaar moment. Een bewonderaar geeft een bijzonder cadeau dat ze ongemakkelijk aanneemt. Zij probeert beleefd te blijven, maar voelt niks voor de man. Haar moeder heeft de fuif georganiseerd. Zij heeft schijnbaar het beste voor haar dochter voor, maar ze vergeet Moll al snel als blijkt dat haar zus aankondigt dat zij zwanger is. Reden voor Champagne! Moll kan het niet hebben en rent geëmotioneerd het huis uit.

Zij belandt in een club en gaat daarna met een man mee naar een verlaten strand. Hij wil haar betasten, maar plotseling houdt een jonge jager hem tegen. Koel schiet hij een waarschuwingsschot zonder een moment te twijfelen. De scène is een ongewone meet cute. Moll is gelijk al overdonderd door deze Pascal die als een stroper aan de bak komt en een vrij leven leidt. Het steekt sterk af tegen haar geprivilegieerde milieu waar haar moeder de dienst uitmaakt. Die wordt overigens sterk neergezet door Geraldine James (erg sinister als “mr. Rabbit” in de serie Utopia). Haar liefdeloze kilheid naar Moll verpakt ze met goede bedoelingen. Toch is Moll niet zo onschuldig of fragiel zoals de eerste beelden van haar doen vermoeden. Zij heeft ook veel te verbergen.

Buckley is een openbaring als Moll. Is zij eerst nog kwetsbaar en volgzaam dan verandert dat in een oogwenk. Zij heeft een grillig karakter dat wordt weerspiegeld in het woeste landschap van het eiland. Op cruciale momenten bijt zij fel van zich af. Johnny Flynn (die lijkt op Michael Pitt) is ook perfect als Pascal. Een buitenstaander die niet serieus wordt genomen door Molls upper class familie. Als kijker is het daarom niet moeilijk om geen sympathie voor hem te hebben. Zijn rol is echter net zo complex als die van Moll. Zo is op het eiland een seriemoordenaar meisjes aan het vermoorden. Hij laat ze stikken in aarde. Pascal is een verdacht figuur als een outsider, maar Molls gevoelens voor hem gaan diep en ze laat hem niet in de steek.
Pearce weet de eiland-setting goed te gebruiken als een extra laag in Molls karakterontwikkeling. De beelden van het idyllische Jersey hebben een ongetemde woestheid. Het contrasteert met de luxe en steriele interieurs van Molls ouders. Een vergelijking met Lady Chatterley’s Lover is makkelijk te maken. De natuur is de plek waar je het benauwende keurslijf van klasse en status kan ontvluchten. En net als in Lawrence’ boek leert Moll door iemand van lagere komaf alles op een nieuwe intense manier te ervaren. Er is een prachtig shot als Moll na een vrijpartij in het bos weer terug is in het huis. Zij is nog aan het na beven van die sensuele nacht terwijl achter haar de ochtend doorbreekt. Haar mond en vingers zijn nog vies van zwarte aarde die het witte tapijt bevuilt. Het is een prachtig beeld. Alsof een nieuwe Moll uit de grond van Jersey is herboren.

In de tweede helft overheerst het thrillerelement als de politie op het spoor komt van een verdachte. Als enige kritiek zou je kunnen stellen dat de film iets te lang is. Toch weet Pearce je geboeid te houden. Voor mijn geld is de film beter dan het stijve Thelma. Allebei combineren ze een karakterstudie over een jonge vrouw met genre-elementen. Ook gaan ze allebei over transformatie en het verbreken van een band met dominante ouders. Dat Beast meer overtuigt komt vooral door de betere cast, maar ook de inventievere manier van filmen. De boodschap is uiteindelijk ook minder geruststellend dan Thelma. Daar ontstijgt de hoofdpersoon de last van haar verleden en vindt zij de liefde. Beast heeft geen ruimte voor zo’n makkelijke catharsis wat wel blijkt uit het sterke einde. Moet je het bloedige beest uiteindelijk niet omarmen als het, het enige wezen is dat echt van je houdt?

Vind ons: