IDFA 2018 persconferentie en vooruitblik

 

Op een druilerige woensdagmiddag kondigde artistiek directeur Orwa Nyrabia de start van de 31ste editie van het International Documentary Festival Amsterdam aan. Nyrabia opende de persconferentie in De Balie met een filosofische vraag: ‘Should you know everything’—Zou je alles moeten weten? ‘IDFA richt zich op vragen’ vertelde Nyrabia verder. ‘Liever iets bespreken dan aan anderen voorschrijven wat ze moeten denken.’

Met 4.000 inzendingen moet er voor de samenstellers van het festivalprogramma genoeg te bespreken zijn geweest dit jaar. Nyrabia: ‘Sommige werelddelen krijgen minder aandacht dan andere. We streven er voortdurend naar om goede films uit vergeten plekken te programmeren.’ Het IDFA Bertha Fund is opgericht ter stimulering van getalenteerde documentairemakers uit de ondervertegenwoordigde regionen. Een goed voorbeeld van een door het Fonds ondersteunde film op het programma dit jaar is Island of the Hungry Ghosts, van Gabrielle Brady. De documentaire speelt zich af op Christmas Island, het eiland voor de Australische kust waar migranten die asiel proberen aan te vragen worden vastgehouden in een zwaarbewaakt kamp. Brady volgt een psychologe die werkt met de vaak zwaar getraumatiseerde migranten.
Nog altijd beslaan documentaires uit de westerse wereld een groot deel van het programma. Ze hebben juist de universele zoektocht naar nog niet gehoorde verhalen gemeen met hun minder bekende broers en zussen. Een van de oorspronkelijke initiatiefnemers van het IDFA, Manjit Krishna Kaur, vertelde vorig jaar tijdens een workshop dat vanuit die visie het festival in het zolderkamertje van De Balie is ontstaan; om films die aan het oog van het grote publiek onttrokken zijn een podium te geven.

Ruim dertig jaar later is het IDFA een fenomeen geworden. Vanaf half november trekt er steevast een karavaan met blauwe festival-keycords door Amsterdam, van bioscoop naar bioscoop, al bladerend door een – vaak verregend – programmaboekje. En elk jaar breidt het programma zich verder uit. Er staan 39 Nederlandse producties op het programma, een honderd jaar oude gerestaureerde film uit Rusland: Anniversary of the Revolution, en Doclab stelt de vraag: wat betekent het om mens te zijn in een door technologie ontregelde wereld? Zo kan je dit jaar genieten van een interactief etentje, A Dinner with Frankenstein AI, waarbij kunstmatige intelligentie de gastheer is.

Redacteuren George Vermij en Elise van Dam duiken dit jaar het festival in voor Cine, en houden je op de hoogte van de juweeltjes op het programma, festival tips en tricks en de filosofische levensvragen uit de wandelgangen. Rest er nog een afsluiter: Fijn IDFA everyone!

Vind ons: