De ideale Star Wars-volgorde


Misschien ken je dit probleem: je wil je vriend(in) ook meetrekken in de gekte rond Star Wars: The Last Jedi, maar hij/zij heeft nog nooit een film uit de reeks gezien. Hoe moet je beginnen? Hier is een gids, voor jullie allebei.

Vergeet voor een moment even je enthousiasme voor The Last Jedi, want je kunt een onwetende van de sterrenoorlogen niet zomaar meetrekken in de cyclus bij film 8. Om het echt te kunnen waarderen, moet je vriend(in) toch bij het begin beginnen. Maar wat is het begin eigenlijk? Ligt dat bij de eerste film uit 1977? Of zijn dat de prequels, beginnend bij The Phantom Menace? En mag je iets overslaan? Zo ja, wat dan?

De fout is snel gemaakt. Als iemand nog nooit een film heeft gezien van Tim Burton, wat noem je dan als introductie? Ik zou gaan voor Edward Scissorhands, of wellicht voor Sleepy Hollow. Typische werken van hem, en makkelijk om in te komen. Hoe introduceer je iemand in het oeuvre van Spielberg (Jurassic Park of Schindler’s List?), van Agnes Varda (Cléo de 5 à 7 of Visages Villages) of Sally Potter (Orlando of The Party)? Als je bij de verkeerde film begint, kun je het voor altijd verpesten, want er zitten wat experimentele werkjes tussen die voor de die hards bedoeld zijn.

In de moderne reeksen van Marvel of Mission: Impossible is het vrij eenvoudig: je start bij de eerst gemaakte film in de cyclus en gaat chronologisch verder. Bij veel regisseurs wiens werk je echt wil verkennen is dat ook het meest aan te raden. Bij Star Wars zit het anders.

Het universum dat sinds 1977 steeds verder uitdijt heeft zo veel films, series, spellen, boeken en strips dat het moeilijk is om nog te volgen als je er niet erg diep in zit als fan. Laat staan als nieuwkomer. Vergeet dus even de series, spellen, boeken en strips. Die komen later wel, als iemand echt fan is geworden (hetzelfde geldt voor de Lego).

Vergeet ook de animatiefilms die er zijn gemaakt en de – door vele fans gehate – Kerstspecial uit de jaren 70. Daar doe je niemand een plezier mee die niet elke millimeter van het heelal verkend wil hebben.

De vraag die je meteen stelt is: moeten alle films gekeken worden? Het antwoord is gemakkelijk: natuurlijk niet. Het is zelfs beter je vriend(in) niet alles te laten zien. Niet alle films zijn even goed.

Zonder verdere omwegen, de volgorde:
Rogue One (Gareth Edwards, 2016)

Begin met wat in mijn ogen de beste Star Wars is die is gemaakt: Rogue One. Gareth Edwards’ film is een uitstekende introductie, omdat er bij geen van de personages wordt uitgegaan van voorkennis van de kijker. Dat maakt de introductie in het universum des te makkelijker.
A New Hope (George Lucas, 1977)

De overgang van Rogue One naar A New Hope is vlekkeloos. Je begrijpt nu wat er op het spel staat, bent al geïntroduceerd tot de twee belangrijkste personages in het universum (Prinses Leia en Darth Vader) en krijgt nu een hoop nieuwe personages (Luke Skywalker, Han Solo, Chewbacca, Obi-Wan Kenobi) die je meer leren over The Force.
The Empire Strikes Back (Irvin Kershner, 1980)

De helden gaan samen met Yoda en Lando Calrissian de strijd aan met Darth Vader en diens meester, The Emperor. Achter elke meester staat er een die wijzer, sterker is. Alle personages worden uitgediept en het verleden van enkelen komt ze halen.
Return of the Jedi (Richard Marquand, 1983)

Het Keizerrijk heeft een nieuwe Death Star gemaakt en wil de Jedi voor eens en altijd uitschakelen. Het ergste dreigt voor Luke en de zijnen, maar Yoda verklapt op zijn sterfbed een geheim dat de hele cyclus op zijn grondvesten doet schudden: there is another.
Revenge of the Sith (George Lucas, 2005)

We gaan terug in de tijd naar de laatste weken van Anakin Skywalker voor hij door Senator Palpatine werd verleid tot het kwaad. Yoda en de andere Jedi Meesters vermoeden dat de kwaadaardige Sith zich roeren. Een jonge Obi-Wan Kenobi moet proberen het verraad te stoppen.
The Force Awakens (J.J. Abrams, 2015)

De verhalen over de Jedi en Sith zijn mythen geworden. Het Keizerrijk heeft zich gehergroepeerd tot de First Order en regeert het heelal met harde hand, terwijl de rebellen, nog altijd onder leiding van Leia, zoeken naar de verblijfplaats van Luke Skywalker, die onvindbaar is geworden. Bestonden de Jedi echt? En waar is hun laatste meester?
The Last Jedi (Rian Johnson, 2017)

Eindelijk is Luke Skywalker gevonden, door de jonge Rey. Zal hij haar kunnen opleiden tot Jedi? En is er een manier om The First Order, geleid door de mysterieuze Snoke, te stoppen?

Dus nog even onder elkaar voor het gemak:

  1. Rogue One: A Star Wars Story
  2. A New Hope
  3. The Empire Strikes Back
  4. Return of the Jedi
  5. The Revenge of the Sith
  6. The Force Awakens
  7. The Last Jedi 

Pro tip: Rogue One staat op Netflix en is hier te zien.

Vind ons: