Hollywood ligt steeds vaker onder vuur als het gaat om whitewashing. Waar ze daar jaren geleden nog rustig mee weg kwamen, wordt de publieke roep om verandering steeds luider. Ghost In The Shell lijkt weleens een breekpunt te kunnen gaan worden. De oorspronkelijke Japanse film had (logischerwijs) Aziatische karakters. Met de Hollywood-remake die op dit moment gemaakt wordt gaat dat allemaal veranderen.

Vooral het casten van de lelieblanke Scarlett Johansson voor de rol Motoko Kusanagi zorgde voor ophef. Een duidelijk geval van dat wat iedereen steeds meer tegen gaat staan. Motoko, een getint Japans meisje, wordt zonder blikken of blozen uit het stuk geschrapt. Producent Steven Paul verdedigde de keuze voor Scarlett door te stellen dat de film ‘geïnternationaliseerd’ wordt voor de remake. En dat Scarlett een heel ander karakter speelt: The Major.

Maar wat blijkt nu? De Japanse actrice Kaori Momoi gaat de rol van Major’s moeder op haar nemen. Een Japanse moeder dus. Daarmee lijkt alles dat de producent eerder stelde weer onderuit gehaald – en laait de discussie wederom op. Major is overigens een ‘one-of-a-kind human-cyborg hybrid’ dus het ligt voor de hand dat zij niet geboren is zoals mensen geboren worden – en dat haar ‘moeder’ Major heeft geadopteerd als haar eigen dochter. Althans ik verwacht dat Paul dit als verklaring zal gaan geven. Als Scarlett maar niet gaat proberen om een half-Japans meisje te spelen.

Wat het ook is, deze discussie is nog niet voorbij. En Ghost In The Shell gaat met een gedeukt imago richting een release begin 2017. Misschien maar goed ook. Dan kan Hollywood dit soort iconische films eens met rust laten.