Howl’s Moving Castle

 

Onderdeel van de Kerstmaand bij Cine zijn favoriete kerstfilms van onze redacteuren. Voor Indra is dat een pareltje van Studio Ghibli: Howl’s Moving Castle (2004).

Howl’s Moving Castle is een modern sprookje. Heldin Sophie is geen knappe prinses: ze werkt als onopvallende hoedenmaakster in de winkel van haar overleden vader. Haar aantrekkelijkere en aanzienlijk meer populaire zusje Lettie werkt bij een bakker. Ze zijn op zichzelf aangewezen: hun moeder is na het overlijden van haar man gaan reizen.

Sophie en Lettie zijn gewone mensen, maar wel in een land waar heksen en tovenaars rondlopen. Het land, dat door alle steampunk elementen wat weg heeft van het Europa van de industriële revolutie, maakt zich op voor een grote oorlog. Vanwege de intocht van het leger in de stad, neemt Sophie vrij van haar werk en besluit haar zusje op te zoeken.

Ze raakt verdwaald en wordt in een hoek gedreven door een stel soldaten op zoek naar een flirt. Het lukt Sophie niet langs ze te komen, tot een knappe blonde man zijn arm om haar schouder slaat. Hij wandelt met Sophie richting de bakkerij waar Lettie werkt, maar ze worden onderweg aangevallen door schaduwen met rieten hoeden en vlinderdasjes. Sophie’s redder in nood ziet geen andere weg dan de lucht in te wandelen met zijn beschermelinge. Galant zet hij haar af op het balkon van de bakkerij.

Lettie denkt onmiddellijk dat het gaat om de tovenaar Howl, maar dat pareert Sophie: hij is alleen geïnteresseerd in knappe meisjes. Die avond bezoekt de gemene Heks van Verspilling de hoedenwinkel. Zij zit achter Howl aan en uit jaloezie voor zijn aandacht voor Sophie, behekst ze haar. Sophie verandert in een oude vrouw. Ze weet dat ze niet in de winkel kan blijven, en vlucht. Ze onderneemt een barre tocht naar Howl’s bewegende kasteel. Daar schikt ze zich in een baantje als zijn huishoudster, en leert steeds meer over de consequenties van Howl’s toverkunsten.

howl-3

Sophie’s karakter maakt haar tot een bijzonder persoon: ze is nuchter, heeft doorzettingsvermogen en is vergevingsgezind. Tegelijkertijd cijfert ze zichzelf weg. Voor het grootste deel van de film zien we haar als oude vrouw. Pas wanneer ze opkomt voor haar eigen standpunten, breekt de echte Sophie door de vloek heen. Hierdoor wordt er gehint dat alleen Sophie zelf de vloek kan opheffen. In het universum van Howl’s Moving Castle gelden er namelijk beperkingen voor de mogelijkheden van de toverkunst. Zo kan de Heks van Verspilling wel een vloek uitspreken, maar die niet ongedaan maken. Howl loopt het gevaar dat hij zijn transformatie in een grote zwarte vogel bij zijn nachtelijke verkenningstochten niet kan terugdraaien. En hoe getalenteerd Howl ook is, hij kan geen einde maken aan de zinloze oorlog.

De oorzaak van deze oorlog blijft lang onduidelijk. Aan het einde van de film wordt de suggestie gewekt dat de oorlog te maken heeft met de plotselinge verdwijning van de prins van een naburig land, maar het hele proces tussen de verdwijning en de daadwerkelijke oorlogsverklaring blijft onbekend. Slechts de gevolgen van de oorlogsverklaring door de ogen van Howl worden gedeeld: één grote vuurzee waarin zich onduidelijke schimmen begeven. Het contrast met de feestelijke intocht van het leger in Sophie’s woonplaats is groot. Diezelfde oorlog tekent ook de relatie tussen Howl en Sophie. De twee leren om elkaar te geven, en proberen elkaar voor de gevolgen van het geweld te behoeden. Howl door letterlijk een bom in bedwang te houden; Sophie door Howl weg te lokken van de strijd. Want uiteindelijk draait ook dit sprookje om de oudste emotie bekend aan de mens: liefde.

Howl’s Moving Castle behandelt in korte tijd veel thema’s, maar weet dat te doen zonder de ontwikkeling van de personages in de weg te staan. De stilering van de film is goed doordacht, met uitbundige kleuren wanneer Sophie de wereld observeert en koele kleuren als grijs en groen wanneer ze in zichzelf keert. De muziek is klassiek zonder stoffig te worden. Het resultaat is een tijdloze film die perfect past bij de kerststemming.

Vind ons: