High Plains Drifter

 

Als we het over Clint Eastwood en westerns hebben, kom je al snel terecht bij de serie van 3 films die (onofficieel) de Man With No Name trilogie wordt genoemd: A Fistful Of Dollars, For A Few Dollars More en The Good, The Bad & The Ugly. Iedere filmliefhebber heeft er waarschijnlijk wel een gezien. De films volgden elkaar in rap tempo op en verschenen respectievelijk in ’64, ’65 en ’66. Maar bijna 10 jaar na de eerste (in 1973) kwam hij met een film die eigenlijk ook bij dat drieluik hoort: High Plains Drifter.

Eastwood regisseerde de film en speelde zelf de hoofdrol. Wie de film nu kijkt ziet dezelfde Clint Eastwood als in bijvoorbeeld het recente Gran Torino; een moeilijk in te schatten personage, zonder al teveel woorden maar meedogenloos en grof. Als dat in je straatje past, heb je met deze western een fijne film te pakken.

490998

Lago

High Plains Drifter speelt zich af in het fictieve plekje Lago. Een mijnwerkersdorpje, gelegen aan een prachtig blauw meer midden in de woestijn. Het decor is dus vanaf het begin prachtig. Zodra Eastwood met zijn paard het dorp binnenrijdt, en zonder een woord te zeggen met tergend trage pas langs alle inwoners gaat, weet je dat het een grimmig avontuur wordt.
Door een flashback zien we dat hij er al eerder geweest, en dat er toen een moordpartij heeft plaatsgevonden. Daarmee start het verhaal, en gaandeweg toont het narratief Eastwoods motivatie. Verwacht geen tekst en uitleg van de protagonist, want veel spreken doet de High Plains Drifter niet. Een paar cowboys proberen hem aan te vallen, maar die worden zonder al te veel woorden om zeep gebracht. Hij neemt het dorpje over, vecht met de cowboys, verovert de vrouwen en beledigt de sheriff; alles wat een western een western maakt.

Door het spaarzame gebruik van FX, en de minimalistische soundtrack, is de locatie van de film erg geloofwaardig. De leegte, de uitgestrekte zandvlaktes, de roestbruine whisky, ruige cowboys en authentieke saloons; alles klopt.

Spook- slash wraakwestern

Ondanks alle aanwezige ingrediënten, is het geen doorsnee western, maar een combinatie van een spook- en wraakverhaal. Eastwood is zoals gezegd al eerder in het dorpje geweest, en dat is niet goed afgelopen. Nu is hij terug om orde op zaken te stellen en pas aan het einde wordt duidelijk hoe dat precies zit. Een onvoorspelbaar verhaal, en dat maakt hem –zeker als western–  onderscheidend en uniek genoeg om een plekje op Cine.nl te krijgen.

Image credits: Universal Pictures

Vind ons: