Het wilde westen in Straight outta Compton.

Straight Outta Compton.

Ik kan het me nog herinneren als de dag van gisteren. Op een Camping met een maat en mijn ouders. Op de cassette deck speelden we “efil4zaggin” (tot lichtelijke ongenoegen van mijn ouders) van N.W.A. (Niggas With Attitude). Deze muziek pastte bij uitstek bij de rebelse taferelen die gepaard gaan met de pubertijd waar ik destijds in zat. Schoppen tegen de gevestigde orde, de “fucks” en het N-woord vlogen je om de oren en voor mij was de muziek een openbaring die in totale tegenstelling stond met mijn veilig “suburbiaanse” leven.

N.W.A. (Dr. Dre, Ice Cube, Eazy E, MC Ren en DJ Jella) stond bekend als the most dangerous group en met hits als Fuck the police en straight outta Compton kreeg je als buitenstaander voor het eerst eigenlijk de in & outs van de bende wereld in Los Angeles te horen. Een soort Public Enemy, maar in tegenstelling tot P.E. was deze groep niet bezig met politieke statements of het gevecht tegen de machtsstructuur, eerder een ongefilterde weergave van het milieu waarin zij zich bevonden.

Het zal geen verassing zijn dat ik erg enthousiast en vervlogen met nostalgie was toen ik hoorde dat er een Biopic genaamd “straight outta Compton” in de maak was. Mij lijkt deze film vooral interessant omdat N.W.A. nogal controversieel waren, als dat nog niet duidelijk mocht zijn. Oplopende conflicten binnen de groep, affiliatie met gangs, maar vooral de muziek die een voorbode bleek te zijn voor de beruchte rellen van Los Angeles in 1992, nadat agenten werden vrijgesproken van de op camera opgenomen zware mishandeling van Rodney King. Dat gegeven maakt deze film relevant en vooral nu erg actueel, aangezien er geen week lijkt voorbij te gaan waarin we niet bericht worden over schietgrage Amerikaanse agenten die het vooral gemunt lijken te hebben op de donkere medemens. Als resultaat blijken ook nu rellen, alhoewel in minder grote mate op te bloeien  in bepaalde plekken in Verenigde Staten.

De film wordt geregisseerd door F. Gary Gray die je misschien zult kennen van films als Friday, The negotiator en The Italian job. Ook zijn Ice Cube en Dr. Dre direct betrokken bij het project en wordt de rol van Ice Cube vertolkt door zijn zoon O’Shea Jackson Jr. De release date voor Straight outta Compton staat gepland voor 14 Augustus 2015. Tevens gaat deze film vergezeld worden met een documentaire over de groep. So excited!
bronvermelding: Universal pictures UK

Vind ons: