Het Weekend van Cine met Luuk en Eline

Soms komt zo’n weekend gewoon even niet zo lekker uit. Bijvoorbeeld als je hebt besloten toch maar een keer schelpdieren te eten, ook al weet je donders goed dat je er niet tegen kan. Of als je onderdeel bent van een nieuw (maar toch ook al gevestigd) animatiefestival. Deze week zijn we in ieder geval weer helemaal terug. Laat het weekend beginnen!

ES: ‘Voorlopig toch maar geen experimenten met schelpdieren eten voor mij. Hoe was het Kaboom Festival nog? Voor mij heeft deze week in het teken gestaan van HET nieuws van de week: HALF-LIFE! AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA *diep adem halen* AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAH.’

LvH: ‘Ik kan je aanraden om sowieso geen zeebeesten te eten. Tenzij je meer plastic in je Schijf van Vijf nodig hebt. De rest van Kaboom was awesome, maar goed, ik ben natuurlijk niet geheel onpartijdig. Ik moet zeggen dat ik Half-Life nooit echt heb gespeeld, maar ik ken de legendarische status. Wat verwacht je? En wat denk je ervan dat het een VR-project zal zijn? Ik heb tijdens Kaboom een aantal VR-projecten beleefd en alhoewel ik de afgelopen jaren met veel plezier VR heb beleefd, vraag ik me af hoe dit zou werken in een game.’

ES: ‘Ik ben erg benieuwd. De laatste Half-Life game kwam uit in 2007 (Half-Life 2 Episode 2) en Valve heeft sindsdien vooral andere dingen gedaan. Sterker nog, games waren gevoelsmatig een lange tijd volledig ondergeschikt aan hun Steam-platform (behalve misschien Dota?). Daar lijkt nu dus weer verandering in te komen. Als er een studio is waarvan ik denk dat ze leuke dingen met VR kunnen doen (ja OK, Resident Evil 7 deed ook al hele leuke dingen met VR), dan is het Valve wel. Ik begrijp ook dat de nieuwe game zal worden gespeeld vanuit het perspectief van Alyx Vance, prominent lid van het verzet in de game en goede vriend van onze stille protagonist Gordon Freeman. Ze heeft een interessante achtergrond, zegt dingen tenminste hardop en heeft wat mij betreft het allerleukste ‘huisdier’ in een videogame: haar ‘hond’ Dog. Het lijkt me veel leuker om als haar te spelen dan als Gordon. Dog is trouwens een gigantische robothond/aap. In de Half-Life games was hij er altijd om een handje te helpen. Twee problemen eigenlijk. 1: Ik heb geen VR (voor PC of console). 2: Ik weet niet of ik wel ruimte kan vinden om lekker met een VR headset te spelen. Dit zijn uiteraard kleine uitdagingen die in het niet vallen bij de bijna 13 jaar die ik heb moeten wachten op een nieuwe Half-Life game. Ook al is het dus eigenlijk niet Half-Life 3, en speel je als Alyx tijdens de gebeurtenissen tussen Half-Life 1 en 2. Hoe was je week eigenlijk Luuk?’

LvH: ‘Ik heb helaas The Line, de winnende VR-film op Kaboom niet kunnen meemaken, gedeeltelijk omdat die dusdanig populair was dat die steeds vol gereserveerd was. Elke meer interactieve VR-experience die ik tot nu toe heb gespeeld, zorgde ervoor dat je ofwel in een kleine ruimte bewegingsvrijheid had, ofwel alles beleefde vanuit een vast oogpunt. Hoe Valve dit wil vertalen naar een First Person Shooter, een genre waarbij je toch te voet je door een terrein beweegt, lijkt mij nog best een uitdaging. Sowieso zijn er nu al een boel VR-games die ik graag een keer wil spelen, maar die door hardware-beperkingen of andere omstandigheden gewoon nog niet speelbaar zijn, zoals de VR-games van Marvel of Vader Immortal. Voorlopig blijft het onderdompelen in een galaxy, far far away beperkt tot The Mandalorian, waarvan ik nu de eerste twee afleveringen heb gezien. En ik moet zeggen dat ik erg heb genoten van wat ik tot nu toe heb gezien. Ik werd nog niet zo emotioneel als Werner Herzog, maar wie weet komt dat nog.’

ES: ‘Ha, ik moet toch nog even wennen aan de serie. Voor de hoeveelheid poen die Disney erin steekt ben ik nog niet helemaal overtuigd! Overigens heeft dat weer niets te maken met de visuals (waar al dat geld waarschijnlijk in zit) maar in het verhaal zelf (Herzog daargelaten). Maar goed, early days. Ik heb gisteren (mede door werk) een concert moeten laten schieten waar ik ontzettend veel zin in had. Fink stond in de AFAS Live. Nu ben ik niet helemaal stuk van de AFAS (Darts…) maar Fink kan me altijd bekoren. Helaas pindakaas voor mij, nu is het wachten tot ze weer in de Paradiso staan (al verkoop je hem 3 keer uit, liever de Paradiso dan de zwarte doos bij Bijlmer Arena). Zaterdag reis ik af naar Zaandam. Ik ga op bezoek bij het HEM voor Chapter 2WO, een project van de Chileense kunstenaar en componist Nicolás Jaar samen met zijn Shock Forest Group – vernoemt naar het nabijgelegen Schokbos. Ze doen onderzoek naar dit gebied waarbij historische, sociologische, archeologische en geografische data als bronmateriaal dienen voor een muziekstuk dat zowel over als van de locatie is waar het wordt gespeeld. Aldus het programmaboekje. Ik ben echt ontzettend benieuwd hoe dat er precies uitziet en klinkt. Jij nog wilde plannen?’   

LvH: ‘Klinkt interessant! Ik ben ook zeker geen fan van de muziekdozen in de Bijlmer, zelfs al is het mijn oude hood. De laatste keer dat ik er was heb ik de helft van een concert van Nick Cave gemist omdat ze geen tassen toestonden in het gebouw, waardoor de garderobe niet gebruikt kon worden en ik noodgedwongen mijn tas bij de Media Markt in een kluisje heb moeten proppen. Het was net na de aanslagen in Parijs, maar de veiligheidsmaatregel was nogal arbitrair en slecht nageleefd. Als je in Zaandam bent en je voelt je weer culinair avontuurlijk, vermijd dan de zeebeesten en ga voor een zebraburger, die werd mij onlangs aanbevolen. Zaterdag komt er een kluit Europese jongeren de verjaardag van Loesje vieren in de Vondelbunker, dus ik kan mijn pan-Europese, kosmopolitische ei weer kwijt. Verder ben ik benieuwd of Werner het droog gaat houden in de derde aflevering van The Mandalorian en er is een nieuwe aflevering van Rick and Morty. Mocht ik daarna vier uur stuk kunnen slaan, dan ga ik misschien nog naar The Irishman.’

ES: “Ik zal de zebraburger onthouden, nu ben ik wel nieuwsgierig. Zondag ga ik ook het donker in voor The Farewell, en doe ik dat later deze week nog eens voor Knives Out. Heerlijk dat het seizoen van de goede films weer gearriveerd is. Succes met alles Luuk en laat me weten hoe je The Irishman vond!’

Vind ons: