Themamaand: Het Dier

 

Het voorjaar is eindelijk aangebroken. De ochtenden krijgen opnieuw kleur en vogels laten hun stem horen. Wat is er heerlijker dan genieten van de eerste zonnige middagen? Op het terras, in een park, varend in een bootje. Als het maar buiten is. Op Cine.nl doen we deze maand een dappere poging je terug naar binnen te lokken. Want het leven lonkt, óók op het scherm. Deze maand besteden we speciale aandacht aan het Dier.

Dieren spelen een grote rol in onze cultuurgeschiedenis. Er is de slang in het verhaal van Adam en Eva, de transformatie van Zeus in een stier in Griekse mythe en de streken van de vos Reynaerde in een beroemd middeleeuws gedicht. In elk van deze verhalen speelt het dier een andere rol. De slang bedriegt, de stier verleidt, de vos moordt. Ze hebben 1 ding gemeen. Welke vorm deze dieren ook aannemen, ze staan elk voor een aspect in ons bestaan waar we betekenis aan willen geven. Niet voor niets dichten we deze dieren menselijke eigenschappen toe. De sluwe slang, de krachtige stier of listige vos zijn intussen wijdverspreide symbolen. Elk van hun houdt het publiek een spiegel voor. Zo is het uiteindelijk het dier dat de mens leert hoe de samenleving werkelijk in elkaar steekt.

En gelukkig is de allegorie nog lang niet dood en begraven. Op 14 april viert The Jungle Book haar première. Sluwe slang? Check. Plus nog een hele reeks aan zoogdieren waaronder natuurlijk ieders favoriet Baloo de Beer (Bill Murray). Maar behalve aan The Jungle Book besteden we natuurlijk ook aandacht aan minder bekende soortgenoten.

Bouke scherpt zijn pen voor een artikel over White God. In contrast daarop richt Elise haar aandacht op White Dog. Beide films gaan over man’s best friend. Maar daar houdt de vergelijking ook op. Lees, en trek je eigen conclusies.

Natuurlijk kunnen we dat andere populaire huisdier niet over het hoofd zien. Elise zal ons ook verblijden met een stuk over kattenfilms pre-internet. Want ja, al voor het YouTube tijdperk kenden we de korte kattenfilm. Grumpy Cat kan er nog een puntje aan zuigen.

Frauke reviewt Racing Extinction. Daarnaast mag je van haar een artikel verwachten over de rollen van dieren in film.

Ook een aantal oude bekenden komt langs. Zeg je sluwe vos, dan denkt iedere Wes Anderson-fan aan The Fantastic Mr. Fox. Daarom zetten we deze film graag nog even in de spotlight. Een ervaring als Watership Down verdrukken we liever. Maar misschien is het goed onze diepste angsten eindelijk onder ogen te zien. Het resultaat? Daar zul je nog even geduld voor moeten hebben. We verzamelen eerst moed om op ‘play’ te drukken.

En zeggen we oude bekenden, dan denken we uiteraard aan onze terugkerende rubrieken. Deze maand kun je een top 10 met onbekende films over dieren verwachten en de vertrouwde Netflix 5. Maar nieuwe impulsen zijn altijd welkom. Daarom publiceert Cine.nl deze maand voor het eerst een vooruitblik op de bioscoopreleases van  volgende maand. Met de twist dat deze binnen ons thema vallen. Dus, benieuwd naar dierenfilms in mei? Houd Cine.nl vooral in de gaten!

Een toast op april van iedereen bij Cine.

Indra

Vind ons: