Hellboy

Hellboy werd in 1993 tot leven gewekt door stripauteur Mike Mignola als een knorrige antiheld met een voorkeur voor bier en sigaren, achtervolgd door een duistere voorspelling. In de comics werd Hellboy opgeroepen tijdens een infernale ceremonie in 1944 waarbij nazi-occultisten samen met Grigori Rasputin een wanhopige poging deden om de Tweede Wereldoorlog te winnen met de hulp van demonische krachten. Wanneer een geallieerde expeditie onder leiding van Professor Trevor ‘Broom’ Bruttenholm de ceremonie verstoort, vinden ze een duivels uitziende peuter met een gigantische stenen vuist. Professor Broom adopteert de kleine duivel en noemt hem Hellboy. Hellboy groeit op tot een zowel geliefde als gevreesde monsterjager voor de BRPD (Bureau of Paranormal Research and Defence).

In 2004 maakte Guillermo del Toro een door fans en critici geliefde maar financieel niet heel succesvolle film over Hellboy, met Ron Perlman in de hoofdrol en met John Hurt, Selma Blair en Doug Jones in bijrollen. In 2008 volgde de wederom geprezen sequel van Del Toro, Hellboy II: The Golden Army, maar helaas was ook deze film geen kaskraker. Onderhandelingen over een derde deel liepen in 2017 stuk op de financiering en Del Toro en Perlman verlieten het project, waarna besloten werd dat Hellboy een reboot zou worden. Regisseur Neil Marshall (bekend van Dog Soldiers, The Descent en enkele bekroonde afleveringen van Game of Thrones) nam plaats op de regiestoel en David Harbour (chief Jim Hopper in Stranger Things) werd gecast als Hellboy.

Nog voordat er ook maar iets bekend was over Hellboy, moest de film al opboksen tegen het nooit gematerialiseerde derde deel van Del Toro’s beoogde trilogie. Om de film te onderscheiden van de vorige twee films, werd stevig ingezet op horror en een R-rating in de VS. Tot voor kort werd een R-rating gezien als een financiële doodsteek voor een superheldenfilm, maar sinds het succes van Deadpool durven studio’s weer wat meer risico te nemen. Aangezien het wel lastiger is om met een R-rating een groot publiek te bereiken, blijft het een flinke gok.

De film toont het verstoorde nazi-ritueel waardoor Hellboy wordt opgeroepen in een flashback, maar verzandt gelukkig niet in de zoveelste origin story. Het publiek wordt daarna meteen in het diepe gegooid. Hellboy is op een missie in Mexico om een bevriende agent van de BRPD op te sporen en terug te brengen. Helaas blijkt de agent in kwestie veranderd te zijn in een vampier en gebruikt hij zijn nieuwe krachten om triomfantelijk te zijn in worstelwedstrijden als Mexicaanse luchador. Hellboy is gedwongen zijn vriend te doden en verdrinkt daarna zijn verdriet in een rivier aan tequila. Hij wordt opgelapt en naar het hoofdkwartier van de BRPD teruggebracht, waar zijn vaderfiguur Professor Broom (Ian McShane) hem vermanend toespreekt.

Een missie in Engeland waar Hellboy samen met een herenclub op jacht gaat naar een aantal reuzen leidt ertoe dat hij weer in contact komt met Alice Monaghan (Sasha Lane), een helderziende die hij als baby heeft gered toen ze door het feeënvolk was ingeruild voor een varkensdemon genaamd Gruagach. Door Hellboys interventie werd Alice teruggegeven aan haar ouders, maar Gruagach broedde decennia op wraak op Hellboy. Door de misvormde heks Baba Yaga wordt hij op pad gestuurd om de overblijfselen van de onsterfelijke tovenares Nimue te verzamelen, wiens lichaam door Koning Arthur aan mootjes is gehakt in de zesde eeuw na Christus en wier lichaamsdelen verspreid werden in alle uithoeken van Engeland. Nimue wordt als een soort bouwpakketje door Gruagach verzameld en in elkaar gezet om haar eeuwenoude plannen opnieuw uit te laten komen. Nimue ziet Hellboy als een toekomstige echtgenoot met wie ze samen het einde der tijden zal veroorzaken, om daarna samen de wereld te overheersen en te regeren over alle monsters, demonen en fabeldieren. Hellboy is niet geheel ongevoelig voor haar charmes, aangezien hij een existentiële crisis doormaakt over zijn plaats in de wereld en zijn voorspelde rol in het veroorzaken van Armageddon. Natuurlijk helpt het dat Nimue vertolkt wordt door de wellicht zelf onsterfelijke Milla Jovovich met een permanent uitnodigende plakkerige boezem.

Hellboy is een zeer wisselvallige film geworden, waarin de artistieke visie van Del Toro ontbreekt. Marshall probeert dit gat te vullen met humor, actie en gore, wat slechts gedeeltelijk lukt. Voor elk element waarin de film uitblinkt, is er wel iets te vinden waarbij de plank compleet mis wordt geslagen: Harbour ziet er indrukwekkend uit als Hellboy dankzij de virtuoze protheses en make-up effecten, maar daardoor verliest zijn gezicht wel aan mimiek. De montage is te schizofreen, waardoor de actiescènes niet echt imponeren en je geen goed overzicht hebt van de praktische effecten en de intrigerende creature design.

Continuïteitsfouten en halfslachtige beslissingen geven de indruk dat er na de volgens geruchten matig ontvangen test-screenings is gerommeld om er nog wat van te maken, wat niet ten goede komt aan de kwaliteit. Desondanks heb ik me zeker vermaakt dankzij de cast, de overvloedige gore en een zeker aanstekelijk enthousiasme waarmee de makers proberen hun gebrek aan een coherente visie te compenseren. Het niveau van de voorgaande films wordt weliswaar nergens gehaald, maar voor een slordige B-film is deze Hellboy nog best te pruimen. Of het ook genoeg zal opleveren om het blockbusterbudget te rechtvaardigen, is een andere vraag.

Vind ons: