Solo
draait in de bioscoop. Het werd al ruim van te voren duidelijk dat de Lando Calrissian van Donald Glover een hoofdattractie zou zijn: hij draagt de cape met verve. Dat leidde ook direct tot ontsteltenis onder sommige fans, die opeens het bestaan van ‘Hando’ ontdekten.

Hando? Voor de mensen die minder ingevoerd zijn in de wereld van fanfiction: Hando is een mogelijke naam van het ‘ship’ Han Solo/Lando Calrissian. Een subset fans ziet een romantische relatie tussen die twee namelijk wel zitten, of vermoedt zelfs dat deze in de subtekst verborgen zit. Ze schrijven verhalen en maken fanart.

Het gevolg: klaagzangen op Twitter. YouTube-videos met titels als ‘Fans need to stop shipping Han and Lando’ en ‘Star Wars “fans” shipping Lando and Han (rant)’. We hebben het allemaal al eerder gezien. Toen ging het over ‘Stormpilot’ (het schip met Poe Dameron en Finn aan boord). Of over dat in The Last Jedi de witte man het onderspit zou delven.

Fan tegen fan

De implicatie is altijd dit:  je hebt oorspronkelijke, ‘echte’ fans. Het type dat Star Wars al tientallen jaren trouw is. Zij kunnen de technische specificaties van een TIE fighter afratelen. Ze kunnen de geschiedenis van het Universe Far Far Away tot in de details toelichten. Star Wars is van hen. En nu komen al die stomme nieuwe mensen de boel verpesten met al hun progressieve en perverse ideeën.

Maar is dat wel zo? De mensen (opvallend vaak man, hetero, wit) die nu boos zijn over Hando lijken grotendeels in de twintig of dertig te zijn – te jong, in ieder geval, om de release van de oorspronkelijke drie films bewust te hebben meegemaakt. Ze zijn misschien al lang Star Wars fan, maar in de tijd dat zij het universum ontdekten had de zelfbevlekking door George Lucas elke schijn van puurheid al had verloren.

En die shippers? Een aantal zijn jong en kennen alleen de nieuwe films. Maar Star Wars-shippers zijn er al sinds jaar en dag. Zo ruilden fans die wel wat op zagen bloeien tussen Han en Luke ondergronds verhalen uit. Lucasfilm trad namelijk streng op tegen wat gezien werd als ‘adult content’, en vanwege de homofobie van de tijd viel elke suggestie van romantiek tussen twee mannen daar ook onder. Het stopte deze fans niet.

Extratekstueel LHBTQ

En laten we wel wezen: de interacties tussen Han en Lando in The Empire Strikes Back? Die zijn prima te verklaren als de interacties van exen — kijk deze scènes maar eens door die bril. Billy Dee Williams, die Lando speelde in de oudere films, heeft in interviews al vaker gezegd dat hij ervan uitging dat zijn personage het met Han had gedaan. Wat dat betreft vallen die 122 verhalen op AO3 hartstikke mee (of tegen?). Nu heeft Jonathan Kasdan, een van de schrijvers van Solo, het personage als ‘panseksueel’ beschreven… al is dit zoals wel vaker in Hollywood beperkt tot extratekstuele informatie, en voor sommigen mosterd na de maaltijd.

Er is in de basis een spanning tussen twee soorten fans. Aan de ene kant zijn de mensen voor wie fandom zich vooral vertaalt naar kennis: ze willen alles zien, alles weten. Aan de andere kant zijn er mensen voor wie de media waar ze fan van zijn slechts een beginpunt vormen voor hun eigen interpretaties en verbeeldingskracht. Beide soorten fans zijn toegewijd, maar ze snappen elkaar niet. Voor de eerste groep gaat het over wat canon is, voor de tweede juist over wat er nog allemaal rond de canon past meer. Voor de eerste groep is alles dat tegen hun aannames ingaat heiligschennis. Voor de tweede groep is je beperken tot de tekst een teken van gebrek aan toewijding.

Kleine stapjes

De cynische overwegingen van de studio’s zijn hierin wel duidelijk. Ze willen vooral zoveel mogelijk geld verdienen, en dus zo min mogelijk mensen afschrikken met te expliciete keuzes en stellingnames. Dus: wel iets meer diversiteit, en in interviews net voldoende hints geven om de tweede groep tevreden te stellen. Maar ook niet zoveel opschudding veroorzaken dat je de eerste groep dreigt te verliezen.

The Last Jedi was in vele opzichten een breuk, wat je in de online reacties ook zag. Rian Johnson lijkt meer een fan van het tweede soort: hij zag nog heel veel mogelijkheden in de marges. Het veroorzaakte nogal wat gemor. Solo is een conservatiever project. Jammer. Maar wie weet komt er ooit nog een Lando-solofilm waarin er iets meer risico’s genomen worden.