In 1978 maakte de inmiddels legendarische cultregisseur John Carpenter de film Halloween. Door velen geroemd als één van de eerste slasherfilms ooit. Carpenter was vooral geïnspireerd door de klassieker Psycho van Alfred Hitchcock. Na zijn relatieve succes met Assault on Precinct 13 wist hij een magere 300.000 dollar bij elkaar te sprokkelen om deze lowbudget indie film te maken. Het doel was een B-film te maken en er werd aanvankelijk niet gedacht aan de mogelijkheid dat men hiermee een grote hit te pakken had. De film zou oorspronkelijk gemaakt worden onder de naam The Babysitter Murders. Echter producer Irwin Yablans dacht dat de film meer succes zou hebben als het verhaal zich rondom een feestdag zou plaatsvinden en Halloween was natuurlijk de feestdag bij uitstek voor een horrorfilm. Carpenter ging akkoord en zag meteen de potentie achter de ingeving van Irwin. Halloween werd misschien wel mede daardoor een groot succes.

hallow1

Halloween, 1963. De zesjarige Michael Myers vermoord zijn oudere zus met een keukenmes en wordt opgenomen in Smith’s Grove Sanitarium. 15 jaar later, ontsnapt hij uit de inrichting als zijn psychiater Sam Loomis hem moet transporteren voor een hoorzitting. Myers keert terug naar zijn geboorteplaats Haddonfield in Illinois om daar dood en verderf te zaaien. Hij heeft het voornamelijk voorzien op vriendinnen Laurie, Annie en Lynda. Dr. Sam Loomis volgt Myers om hem te stoppen, of dat nou dood of levend is. Als Loomis één ding zeker weet dan is het dat Myers geen enkele vorm van menselijkheid bezit en de belichaming is van het pure kwaad.

I met him, fifteen years ago; I was told there was nothing left; no reason, no conscience, no understanding; and even the most rudimentary sense of life or death, of good or evil, right or wrong. I met this six-year-old child, with this blank, pale, emotionless face, and the blackest eyes… the devil’s eyes. I spent eight years trying to reach him, and then another seven trying to keep him locked up because I realized that what was living behind that boy’s eyes was purely and simply… evil. Dr. Sam Loomis

hallow3

Regisseur Carpenter heeft voor deze film goed gekeken naar Alfred Hitchcock en weet daarmee de suspense visueel en stijlvol effectief neer te zetten. Als ode aan Hitchcock heeft hij ook de dan debuterende Jaimie Lee Curtis gecast als protagonist Laurie. Jaimie’s moeder was Janet Leigh, die in Psycho de rol van Marion speelde en onsterfelijk werd door, gek genoeg, haar fameuze sterfscene onder de douche. Qua acteren is het allemaal niet zo heel bijzonder maar Donald Pleasance als Dr. Loomis steelt de show. Ook Michael Myers, ook wel ’the shape’ genoemd doet het goed met zijn minimalistische trage houding waarbij je vergeet dat je te maken hebt met een mens. Het masker, wat overigens een 2 dollar kostend bewerkt Star trek masker was van Captain Kirk, past precies bij het karakteristieke emotieloze en bijna onmenselijke gedrag van Myers.

Er werd voor de beginscène en latere scènes gebruik gemaakt van de Panavison camera, een soort van goedkope variant van de steadicam. De eerste scène is dan ook het benoemen waard omdat het een enkel shot is van ongeveer vier minuten in de eerste persoon, iets wat tot dan toe vrij uniek was en heel effectief overkomt. De beweging van de camera’s, de belichting, het perspectief; alles is stijlvol geschoten waardoor je denkt dat de film een groter budget had dan er in werkelijkheid was en dat allemaal in een razendsnelle opnametijd van 20 dagen. Combineer dat met Carpenters eigen onvergetelijke muziek die ongetwijfeld een grote bijdrage leverde aan het effect van de film, en je hebt hier te maken met een heuse klassieker in het genre.

56-aiming

Deze film is bijna 40 jaar oud en stond aan de bakermat van wat we nu vooral zien als clichés in horrorfilms. Archetypische tieners die achtervolgd worden door een psychopaat, jump scares en een flinterdun plot die voornamelijk als kapstok dient om de creatief bedachte gruwelheden aan op te hangen. Daardoor doet de film nu misschien gedateerd aan maar vergeet niet dat dit één van de eerste in zijn soort was en nog steeds zeer effectief is. Daarom is Halloween nog steeds relevant en zeg eerlijk, als je op Halloween je tanden in een slasherfilm zou willen zetten, dan is deze naamgenoot natuurlijk bij uitstek de beste keuze.