Godless S01E07


In de vorige afleveringen van Godless zijn geleidelijk alle mannen buitenspel gezet. Op het moment dat Frank Griffin eindelijk La Belle binnenrijdt is er vrijwel geen man te bekennen. Op hulpsherrif Whitey Winn na zijn het de vrouwen van La Belle die de wapens op zullen moeten nemen tegen Griffins bende.

Daarmee krijgen ze eindelijk hun plek in het centrale narratief van Godless. Hetzelfde geldt voor de mensen van Blackdom, de kleine nederzetting van zwarte veteranen.

Daarmee haalt Scott Frank de grote gemarginaliseerde groepen van deze maatschappij uit de marges van zijn verhaal en lijkt hij zo waar een punt te willen maken.

De vrouwen krijgen hun gevecht, en een episch gevecht is het. De vrouwen hebben onder leiding van Maggie McNue en Alice Fletcher stelling genomen in het stenen hotel van La Belle. Vanuit die strategische positie geven ze Griffins bende de volle lading. Hij schijnt met dertig man rond te rijden, maar als je me zou zeggen dat de vrouwen het dubbele aantal van hun paarden schieten zou ik het ook geloven. Het is een cathartisch en bevrijdend gevecht. Eindelijk nemen deze vrouwen overtuigend en schijnbaar definitief hun lot in eigen hand.

Maar uiteindelijk kan het niet anders dan dat Roy Goode en Bill McNue hun plek in het narratief weer innemen. Ze ontmoeten elkaar buiten La Belle – soms lijkt het of alle omzwervingen in Godless zich op dezelfde vierkante kilometer afspelen – terwijl Roy de beveilingslui van Quicksilver met de gestolen paarden confronteert Hierna trekken ze samen La Belle in om het gevecht met Griffins bende af te maken.

Hier zou ik heel cynisch over kunnen doen: de vrouwen krijgen hun momentje, maar uiteindelijk moeten ze toch gered worden door de mannen! Maar de vrouwen krijgen ruim de tijd om te bewijzen dat ze voor zichzelf op kunnen komen. Zelfs nadat hun mannen op het toneel verschijnen leggen ze de wapens niet neer en spelen ze nog een essentiële rol in het gevecht.

Uiteindelijk blijkt Godless wel het verhaal van Roy Goode en diens relatie met Frank Griffin. Dat is de noot waarop deze serie moet en zal eindigen. Op zich is daar niets mis mee. Roy is een interessant personage die een duidelijke ontwikkeling doormaakt. Al heeft hij een groot deel van die ontwikkeling doorgemaakt voordat de gebeurtenissen van deze serie beginnen, en moet die ontwikkeling door middel van flashbacks getoond worden.

Hoe interessant het verhaal van Roy ook moge zijn, het meest unieke aan deze serie is La Belle. Een dorp vol vrouwen dat zich moet zien te handhaven in het goddeloze westen is een rijke bron aan drama, en die bron wordt hier maar mondjesmaat aangeboord. In plaats daarvan geeft Scott Frank de ruimte aan andere verhaallijnen die niet essentiëler zijn voor het plot. Het is zonder meer bevredigend dat de vrouwen van La Belle in deze laatste aflevering hun gevecht krijgen, maar het was beter geweest als ze ook hun verhalen hadden gekregen.

Tot de volgende binge,

Bouke.

Vind ons: